Laat het creatieve beest in jezelf los

Creatief beestEen veel gehoorde opmerking tijdens onze workshops, en dan met name de workshop Mindmapping, is dat mensen claimen niet creatief te zijn. Een bijzondere opmerking vind ik dat altijd. Meestal laat ik de betreffende cursist uitleggen wat hij of zij onder creativiteit verstaat en 9 van de 10 keer wordt er naar de kunst van het tekenen en schilderen verwezen. Creatief omgaan met een potlood of penseel vraagt inderdaad behoorlijk wat creativiteit in de artistieke zin van het woord. Creativiteit is uiteraard veel meer dan artistiek zijn.

Herkaderen

Om de betreffende cursist in te laten zien dat ook zij een creatieve geest hebben stel ik als antwoord altijd vragen die betrekking hebben op hoe ze hun werk uitvoeren of privé zaken moeten oplossen. Zonder dat we er bij stil staan zijn we de hele dag creatief bezig, we zoeken oplossingen waar ze niet zijn en dan kunnen we enkel door creatief om te gaan met onze omgevingsfactoren.

Herkaderen noemen we dit. Herkaderen, een term uit de NLP, is dat je sommige kenmerken van een handeling, gebeurtenis of bijvoorbeeld een herinnering eruit laat springen terwijl je op andere kenmerken geen focus hebt, zodanig dat jouw point of view bevestigd of veranderd wordt. In dit geval wordt het concept creativiteit uit de beperkende ruimte van de schilderkunst gehaald en betrekken we het over je gehele doen en laten.

Feit is natuurlijk dat de meeste mensen die zichzelf als niet creatief bestempelen ergens deze overtuiging hebben eigengemaakt. Misschien al op de kleuterschool, misschien veel later pas. Op zich niet belangrijk om te weten, maar wat wel belangrijk is dat je die overtuiging kunt veranderen. En misschien… misschien helpt de onderstaande verzameling van tekeningen je daarmee.

Waar zit jouw creativiteit in?

Als afsluiter en uit nieuwsgierigheid, waar ben jij je nu van bewust dat je creatief in bent en waar zou je dat graag meer in willen zijn?

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.