Waarom lezen we relatief zo langzaam?

Waarom lezen we relatief zo langzaam? Goede vraag. Wij Nederlanders lezen met een gemiddelde snelheid van 250 woorden per minuut, terwijl we een denksnelheid hebben van gemiddeld 1200 woorden per minuut. Nogal een verschil dus. Een goed voorbeeld om te laten zien dat we veel sneller kunnen is de volgende tekst:

“Zlaos je knut zein zul je neit al te veel mieote heebbn om dzee tsket te kennun lezen. Oadnkns dat de lteetrs in het meddin van de wrooden allaamel van psotiie vreednard zjin!”

De correcte zin is:

“Zoals je kunt zien zul je niet al te veel moeite hebben om deze tekst te kunnen lezen. Ondanks dat de letters in het midden van de woorden allemaal van positie veranderd zijn!”

Je hebt hoogstwaarschijnlijk de bovenste stukje tekst even vlot hebben kunnen lezen als normaal. Dat wil dus eigenlijk zeggen dat je tijdens het lezen voldoende capaci-tijd over had in je brein, om naast het lezen van de tekst ook de tekst nog ‘even’ te vertalen. Want dat is wat je gedaan hebt. Dus als we dat ‘erbij’ kunnen doen dan kunnen we die energie ook in zetten om bijvoorbeeld standaard tekst sneller te lezen. Terug naar de oorspronkelijke vraag: Waarom lezen we relatief dan zo langzaam?

Het antwoord op deze vraag bestaat uit drie verschillende antwoorden.

  1. Over het algemeen zijn we geneigd een woord twee tot driemaal te lezen. Dit noemen we regressie. Dit teruglezen doen we voor ongeveer 10% van de teksten die we lezen. Studenten lezen zelfs met 50% meer regressie dan gemiddeld en zitten daarmee op 15%!
  2. De meeste mensen hebben de neiging om binnensmonds nog mee te willen praten zoals we dat geleerd hebben op de lagere school. Dit meepraten werkt enorm vertragend.
  3. In de Aziatische landen lezen en schrijven ze met behulp van karakters. Deze karakters lezen ze als een soort foto. Het frappante is dat wij hier in Nederland eigenlijk hetzelfde doen zonder dat we het weten. De letters die samen een woord vormen lezen we als een plaatje. De grootte van een dergelijke woordplaatje wordt bepaald door onze fixatie en daar is nu juist de snelheid te halen. Je bent nu gewend om fixatie van woord naar woord te laten gaan. Met de juiste training in snel lezen is het mogelijk deze fixatie te vergroten naar zo’n 5 woorden per keer. Een stuk minder vermoeiend voor de ogen en stukken sneller voor het verwerken van de tekst.

Alle drie de antwoorden zijn als technieken eenvoudig te implementeren met de juiste training. Tijdens onze trainingen met een component snel lezen garanderen we ook altijd dat je je huidige lees snelheid kunt verdubbelen. Deze snellere manier van lezen gecombineerd met MindMappen is een uitstekende techniek om beter te leren.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.