Vroegâh, vroegâh Ik stie yn de famylje bekend as immen mei in grut ferlet fan fleis. Ik koe ite grutte hoemannichten en mannich buffet wie dêrom net feilich foar my.
De lêste jierren is dat hieltyd minder wurden, mear en mear normaal. De reden? Gewoan mear bewust wurde fan wat fleis yn myn lichem docht. In pear jier lyn lei dit besef der ta dat ik (lês: wy) gjin pork mear ite.
Food Inc.
In pear moanne lyn seach ik de dokumintêre Food Inc. tegearre mei Karin sjoen en dat hat ús grif noch fierder neitocht oer hoe’t wy nei fleis sjogge. De trailer hjirûnder soe jo in goed idee jaan moatte wêrom dat krekt is.
It beslút is dit ôfrûne wykein naam nei’t ik by in sjamanistyske seremoanje ta it besef kaam dat ik in suverer libben libje wol, ik moast libje… De stap om folslein fegetarysk te wurden is emosjoneel noch ien stap te fier, mar wy binne giet dy kant noch in lange wei. Fan dizze wike beheine wy de ynname fan biologysk ferantwurde fleis oant maksimaal 2 kear yn ‘e wike.
Maksimaal twa kear yn ‘e wike kin dus ek betsjutte dat wy yn in wike hielendal gjin fleis ite, mar sa sjoch ik mysels dwaan. Boppedat beheine wy de ynname fan dierlike aaiwiten dy’t jo normaal fine yn bygelyks bôle en yoghurt. En úteinlik sil ik op syn minst seis moanne ophâlde mei alkohol te drinken. Net dat ik folle mear drink, mar ik fyn it wol sa. Foar de wiskundigen ûnder ús jildt dat yndied Kryst- en Nijjiersnacht.
Wêrom diel ik dit? Foar in part as in stôk efter de doar, mar foar in part om sjen te litten dat je mei de goede ynsichten maklik troch patroanen brekke kinne.
Zuiverder leven is altijd goed natuurlijk, maar je moet niks. Als je iets moet lijkt het van boven opgelegd en dat kun je nooit volhouden. Alleen iets wat binnenuit komt en wat oprecht is kun je volhouden volgens mij.
Helemaal gelijk Leon. Dit is precies waarom ik zeker weet dat het me gaat lukken; het komt van binnen uit.
Wat ga je als vervanging van vlees eten? Door spagetti met pastasaus gooi ik bijvoorbeeld altijd gehakt en zou daar wel eens wat anders voor willen bedenken ;-).
Ik ben het met je eens dat het allemaal wel wat minder mag maar het is allemaal wel erg gemakkelijk om ff een stuk vlees in de pan te gooien en opzich is het nog lekker ook. Ik ben benieuwd naar je ervaringen.
Weet ik eigenlijk nog niet. In ieder geval geen Tofu want dat vind ik te goor voor woorden 😀 . Veel gerechten met bonen, of champignons als vervanger is denk ik een goed plan.
Ik heb gehoord dat Seitan voor mij een goede vleesvervanger zou zijn, maar ik heb het nog niet gekocht / geproefd dus ik heb nog geen flauw idee hoe dat smaakt en of het echt iets is voor mij. Ik zal hier – en over de ervaring in het algemeen – sowieso ook over bloggen zo stay tuned 😉
Kijk voor inspitratie voor vegetarische gerechten, (ook pasta’s) eens op http://www.plantaardigmaandag.nl of op mijn eigen site http://www.happyherbi.com ( Daar staat ook een pastagerecht met gegrilde aubergine, paprika, rucola en kastanjedadelsaus)
Gehakt in pastasaus kun je gewoon vervangen door lekkere gegrilde groentes of door nepgehakt of notengehakt.,
Dank je Daphne, die sites ga ik zeker bekijken!
Hoi Remkus,
Wellicht dat deze website je ook inspireert: http://www.bluebelle.nl/blog/
Veel suc6!
Hartelijke groeten,
Alex
Er is heel veel keuze gelukkig en de meeste zijn goed te eten. En tofu is natuurlijk ook een soja product, dus er zit veel verschil in hoe het klaar gemaakt word.
En een keertje niet zoveel eiwitten binnenkrijgen is ook niet ongezond (integendeel denk ik), hoewel sommige mensen daar anders over denken.