Wat is Ericksoniaanse Hypnose eigenlijk?

Milton Erickson was een van de belangrijke genieën die door Bandler en Grinder zijn bestudeerd vanwege zijn buitengewoon succesvolle communicatie. Daarmee stond hij aan de wieg van de ’geboorte’ van NLP. Hij was geniaal in hypnotische communicatie en het doorgronden van het menselijk innerlijk.

All successful communication is hypnosis

Milton H. Erickson, M.D.

De methode van therapie die Milton Erickson had ontwikkeld is in kaart gebracht en uitgewerkt in wat we nu de Ericksoniaanse hypnose noemen. Ericksoniaanse hypnose is een uiterst effectief model welke verborgen en slapende hulpbronnen activeert bij mensen.

Ericksoniaanse hypnose heeft niets te maken met stage hypnose zoals je dat waarschijnlijk van televisie zult kennen, maar veel meer een onderdeel van bijvoorbeeld een life coaching traject. Een traject waar je als life coach een setting creëert waarbij mensen op eigen kracht, met behulp van verborgen hulpbronnen naar de voorgrond brengt om de problemen op te lossen die hen in eerste instantie bij de life coach brachten. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld wanneer iemand die depressieve neigingen heeft niet zozeer wordt bewogen om simpelweg ‘maar even positiever naar de dingen moet kijken’ maar in plaats daarvan juist geholpen om bij oplossingen te komen die ze al in zich hebben.

In Ericksoniaanse hypnose wordt er naar mensen gekeken als volledig en compleet. Ze zijn niet meer dan tijdelijk een aantal hulpbronnen kwijt; ofwel er wordt niet naar hun gekeken aan de hand van hun pathologie. Op deze manier wordt er minder nadruk gelegd op de diagnose en het verleden wat daar bij hoort. De inventarisatie van het probleem, de issue, is daarentegen gefocust op de manier en stijl van communiceren  – verbaal en non-verbale patronen.

De manier van Ericksoniaanse hypnose is voor elke unieke patient op maat gesneden. Geen coachingstraject is daarmee hetzelfde. De technieken behelsen de hypnose zelf, indirectie suggesties, symptoom recepten en concrete taken. Technieken uit de Ericksoniaanse hypnose kunnen op natuurlijke manier gebruikt worden, met andere woorden: zonder het induceren van de trance. Dit soort indirecte methoden worden gebruikt om het voorbij de impasse te komen.

Voorbeelden van technieken zijn bijvoorbeeld reframing, metaforen creëeren, paradoxen gebruiken, anecdotes en verhalen vertellen en experimenten binnen en buiten de sessie. Bibliotherapie, puzzels, raadseltjes en symbolische opdrachten worden ook gebruikt. Al deze technieken en methodes kennen slechts één doel: zo gestructureerd en effectief mogelijk ondersteuning bieden tijdens een coachingstraject om je weer volledig in je kracht te laten komen!

Lit in reaksje efter

Dyn e-mailadres wurdt net publisearre. Ferplichte fjilden binne markearre mei *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.