Balanced Mind Development – deel 2 – Snel lezen

Snellezen

De afgelopen jaren ben ik mij opnieuw bewust geworden van hoe we als kind leren om te lezen. Ik heb dit mooi kunnen volgen bij mijn twee oudste kinderen die beide nog op de basisschool zitten. Het begint natuurlijk met de letters op zich. Volgende stap is deze letters te combineren naar kleine woordjes zoals VIS, ROOS, MAAN, GEIT. De stap die daarna komt is deze woordjes te combineren naar kleine zinnetjes als ‘rik zit op de geit’. Kleine zinnetjes worden langere zinnen, langere zinnen worden verhalen. Tijdens dit proces van leren lezen begin je met de letters en korte woorden luid op te zeggen en eindig je door de lange zinnen en verhalen ‘in jezelf hardop’ te lezen. De manier waarop je de zinnen leest verandert echter weinig. Woord voor woord en veelal meepratend in je hoofd. Je ziet veel mensen dit op latere leeftijd nog steeds letterlijk doen wanneer ze aan het lezen zijn, zijn ze ook aan het mee prevelen.

De beperkende overtuiging die hier achter zit op onbewust niveau is dat we de woorden stuk voor stuk aandachtig, bijna bestuderend, en bewust moeten lezen om de zin te kunnen begrijpen. Een mooi voorbeeld van hoe we wel degelijk een enorm potentieel hebben als het gaat om begrijpend
lezen is in een voorbeeld van een tekst die op internet circuleert. In deze tekst wordt gedemonstreerd hoe, ondanks dat de letters midden in het woord  door elkaar gehusseld zijn we de woorden gewoon kunnen lezen. Voorbeeld van zo’n tekst is de volgende: “Zlaos je knut zein zul je neit al te veel mieote heebbn om dzee tsket te kennun lezen. Oadnkns dat de lteetrs in het meddin van de wrooden allaamel van psotiie vreednard zjin!” De correcte zin is: “Zoals je kunt zien zul je niet al te veel moeite hebben om deze tekst te kunnen lezen. Ondanks dat de letters in het midden van de woorden allemaal van positie veranderd zijn!” Door onder andere van deze wetenschap gebruik te maken is het goed mogelijk door oefening binnen twee dagen je leessnelheid op te voeren naar dubbel het aantal woorden per minuut. Overigens is de gemiddelde leessnelheid ongeveer 250 woorden per minuut, dit tegenover een denksnelheid van ongeveer 1000 woorden per minuut.

Lees de overige delen van Balanced Mind Development:

4 reaksjes

Lit in reaksje efter

Dyn e-mailadres wurdt net publisearre. Ferplichte fjilden binne markearre mei *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.