De waarheid over snellezen

Regelmatig krijgen we bij een informatieverzoek over de training Balanced Mind Development  met als onderdeel snellezen, de vraag of het wel echt werkt. Of de werkelijke snelheid van lezen echt verdubbeld kan worden en of je dan de tekst nog wel begrijpt die je hebt gelezen?!

Het antwoord is even simpel als krachtig: JA, dat kan! Tijdens een dergelijke trainingsdag oefenen we met verschillende stukken tekst om te kunnen meten wat je daadwerkelijk snelheid is in woorden per minuut. Dat doen we aan het begin en aan het eind. Gemiddeldweg kunnen we zeggen dat iedereen zijn snelheid van lezen verdubbeld. Uiteraard met behoud van begrip van de tekst.

Gemiddeld lezen we als Nederlanders met een snelheid van 250 woorden per minuut. Een snelheid van 500 woorden per minuut is realistisch haalbaar maar vaak wordt een nog hoger aantal gehaald. Een mooie illustratie hoe snel snellezen werkelijk kan gaan demonstreert de wereldrecordhouder Sean Adam die momenteel het record op 3850 woorden per minuut heeft staan. Een boek met 300 pagina’s heeft hij in 24 minuten uitgelezen. Mét behoud van begrip van de gelezen stof!

1 reactie

  1. Laatste tijd lees ik regelmatig negatief over snellezen. Bijvoorbeeld dat snellezen ten koste gaat van het tekstbegrip, echter is hier maar vrij weinig van waar. Jij laat in dit artikel goed zien dat snellezen wel degelijk kan zonder verlies van tekstbegrip. Ik ben nu sinds een kleine periode bezig met het zogeheten snellezen, maar ik pak dit aardig goed op mag ik zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.