Wat verstaan we eigenlijk onder het brein?

Dr. Sperry en Dr Ornstein ontdekten, in de jaren zeventig van de vorige eeuw, dat ons brein op een bijzonder ingenieuze manier twee verschillende helften op elkaar afstemt. Veel van onze trainingen hebben een min of meer directe link met het brein. Onze naam is dan ook niet voor niets ‘Balanced Mind’. Maar wat verstaan we eigenlijk onder het brein?

Linker en rechter hersenhelft?

Er wordt veel geschreven over de verschillen tussen de beide hersenhelften, maar het is goed om feit hier van fictie te onderscheiden:

Bewustzijn & Onderbewustzijn

Je bewustzijn en je onderbewustzijn worden ook als onderdeel van je brein beschouwd al is het niet duidelijk waar de feitelijke huisvestiging is. Wat wij verstaan onder bewustzijn zijn de dingen waar je actief met je verstand mee bezig bent. Op dit moment is dat het lezen van deze zin. Ons bewustzijn kan zich gemiddeldweg met 7 activiteiten tegelijkertijd bezig houden.

Met het onderbewustzijn wordt bedoeld het collectief van acties waar je niet bewust mee bezig bent. Op dit moment is dat bijvoorbeeld je ademhaling en ook je voedselvertering. Dit zijn dingen die je automatisch doet. Je kunt dit zelfs niet bewust doen. Je onderbewustzijn houdt zich continu bezig met miljarden processen als je alleen al de vernieuwing van elk van je cellen meerekent. Om de balans tussen je bewustzijn en je onderbewustzijn te versterken is een introductie in bewustzijn nodig. Begrip van het onbegrepene.

De balans tussen de vier verschillende onderdelen van het brein resulteert in een uiterst effectieve manier om het beste uit jezelf te halen.

11 reacties

  1. Wat ben ik hier nu uiteindelijk mee? Ik ben rechtshandig en zie de figuur kloksgewijs bewegen, als ik het hoofd weglaat zie ik haar enkel links en vervolgens rechts tikkend, dit steeds herhalend…. ik heb die oefening nog ooit gezien en zat met de zelfde vragen, wat zegt deze oef. over mij? Welke verrijking brengt ze me? .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.