Boekentip: Politiek Handelen

Een van onze trainingen gaat over Politiek Handelen. In deze training refereren we regelmatig naar een boek over dit onderwerp van Martin Hetebrij genaamd Macht en Politiek Handelen. Hieronder een korte uitleg waar dit boek over gaat en waarom het een absolute aanrader is.

Macht en Politiek Handelen in Organisaties

Macht en Politiek Handelen in OrganisatiesOverleggen, vergaderingen, meetings, er wordt heel wat afgecommuniceerd in organisaties. Communiceren kunnen we dan ook als de besten. Dat geldt echter niet voor het omgaan met macht en politiek. Macht en politiek geven vaker aanleiding tot karikaturen en overdrijving dan tot serieuze bespreking. Macht is verdacht, en politiek wordt door vele geassocieerd met onbetrouwbare zakkenvullers die hun werkelijke bedoelingen verbergen achter een mistgordijn van verhullend of zelfs misleidend taalgebruik.

Toch spelen macht en politiek een doorslaggevende rol in het functioneren van organisaties: ze bepalen de besluitkracht van de organisatie en het vertrouwen van de mensen die met elkaar moeten samenwerken. Wie op zijn werk iets voor elkaar wil krijgen, heeft vrijwel altijd steun en goedkeuring nodig van partijen binnen en buiten de hiërarchische lijn. Politiek handelen is daarbij noodzakelijk. In dit boek haalt Martin Hetebrij daarom macht en politiek uit de taboesfeer, en laat hij zien wat individuele medewerker kunnen doen om hun politieke kwaliteiten te vergroten (en te verkleinen).

 

Hetebrij maakt duidelijk dat we het spelletje allemaal meespelen, of we dat nu willen of niet. Met talrijke praktijkvoorbeelden illustreert hij dat politiek handelen en een wezenlijk en onvermijdelijk element is van het voorbereiden en uitvoeren van besluiten op alle niveaus. Zijn conclusie luidt dan ook dat organisaties wezenlijke vooruitgang kunnen boeken op punten als besluitvaardigheid en innovatie door te werken aan het politieke vermogen van hun medewerkers. Een belangrijk boek voor iedereen die het zelflerend vermogen van zijn of haar organisatie wil vergroten.

Bestel online bij Managementboek.nl

Lit in reaksje efter

Dyn e-mailadres wurdt net publisearre. Ferplichte fjilden binne markearre mei *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.