Hersenen uitgelegd in Hersengolven

HersenenEen van de onderwerpen waar ik standaard aandacht aan besteeds tijdens de cursus MindMappen is hoe ons brein in elkaar zit. Niet op de fysieke manier van welke onderdelen we onderscheiden in onze hersenen, maar meer uitleg op activiteitsniveau. Om werkelijk alle activiteiten in kaart te brengen kun je een behoorlijke MindMap van kunnen maken, maar dat zal voor een andere keer zijn.

Waar ik vandaag op doel is de verschillende levels van activiteiten in de vorm van hersengolven. In 1924 ontdekte Hans Berger het EEG apparaat waardoor het mogelijk werd om hersengolven te meten. Het spectrum van deze hersengolven worden onderverdeeld in 5 verschillende soorten. Alfa, Beta, Theta, Delta en Gamma. De eerste vier zijn de meest bekende en daarin zijn de Beta golven de eerste die ik behandel.

Beta Golven

De Beta Golven kenmerken zich door een frequentie van 14 Hertz (Hz.) tot ongeveer 40 Hz. Dit bereik is het meest krachtige bereik waar onze hersenen zich in kunnen bevinden want het is de staat waarin wij redeneren, besluiten nemen, werken, discussiëren en over het algemeen onze aandacht extern gericht hebben.

Alfa Golven

Het bereik van de Alfa golven loopt van ongeveer 7 Hz. tot 14 Hz. Wanneer we ons ontspannen produceren onze hersenen golven met een lagere frequentie dan de Beta golven. De Alfa staat wordt door ons als bijzonder plezierig ervaren. We zijn alert, maar toch ook ontspannen. Het is in deze
Alfa staat dat we het meest efficient kunt leren, beter leren dus, en het best informatie verwerken. In de Alfa staat beginnen we uit onze bron van creativiteit te putten die net beneden ons bewustzijn ligt. Het is de poort naar de diepere staten van bewustzijn. Door de diepe ontspannenheid van de Alfa staat kunnen we optimaal gebruik maken van onze beide hersenhelften én tegelijkertijd zijn we uitermate geconcentreerd met één ding bezig. De super leerstaat dus. Binnen het Alfa bereik vinden we ook de Schuman Resonatie terug. Dit is de frequentie van het electromagnetisch veld van de aarde. Dit zelfde frequentie word astronauten ook meegegeven wanneer ze de ruimte in gaan om ruimteziekte te voorkomen.

Theta Golven

De Theta Golven vinden we in de range van 4 Hz. tot 7 Hz. In dit gebied zijn je hersengolven afgeremd totdat je bijna gaat slapen. We zijn in deze staat totaal ontspannen. We zijn in de staat tussen waken en slapen. De Theta staat maakt ons zeer ontvankelijk voor creatieve ideeën, beelden, flarden van dromen en lang vergeten her-inneringen. Het is de staat waar de magie van onze hersenen zo’n beetje begint. Theta staat is waar we aan het mediteren zijn, uiterst intuïtief en vol her-inneringen. De theta staat is ook de ideale staat voor super-leren, herprogrammeren van je mind, droom her-inneringen en zelf hypnose.

Delta Golven

Wanneer de hersengolven tussen de 0,5 Hz. en 4 Hz zijn dan zijn we aan het slapen. We zijn ook fysiek totaal ontspannen en we zijn dan ook even ‘helemaal weg’. De Delta staat is ook waar we aan het herstellen zijn en genezen zijn omdat in die staat de het menselijk groeihormoon in aangemaakt wordt. Daarom is het ook zo vitaal dat je goed slaapt. Diepe slaap dus.

Gamma Golven

Gamma golven worden eigenlijk pas de laatste 10 – 15 jaar erkend, want voorheen werden ze gerekend tot Beta Golven. De Hoge Beta golven want de Gamma golven beginnen pas bij 40 Hz. en gaan ver door richting 70 Hz. Het is in deze staat dat we het meest in connectie staan met voorkennis, heldere inzichten en waarnemingen en hoger bewustzijn. Het is ook in deze staat dat we extreem veel informatie verwerken.

Kortom:

Met deze vijfde soort hersengolven hebben we het hele spectrum behandeld. Je kunt je nu ook goed voorstellen dat wanneer we veel informatie moeten verwerken, moeten leren, mindmaps gaan maken, kortom efficient met de informatstroom die om ons heen – en binnenin ons – stroomt om willen gaan dat we manieren moeten zoeken om in de Alfa staat en misschien wel zelfs in Theta staat moeten komen. In een volgende bericht zal ik daar dieper op in gaan hoe we dan kunnen aanpakken.

15 reaksjes

  1. Leuk stukje Joeke-Remkus, ik wil hier zelf binnenkort ook aandacht aan besteden. Vooral de natuurlijke momenten waarin we in alpha-level komen. Erg interessant, dit soort kennis roept op tot meer mediteren.

  2. Dank je Gerben. Ja, mediteren is de meest natuurlijke manier om meer in contact te komen met ons ‘groter’ vermogen, maar er zijn ook een paar leuke andere manieren die ik in een ander bericht verder zal toelichten. Stay tuned 🙂

    1. Was opzoek naar wat het inhoudt wanneer op een EEG meer gammastralen zijn te zien en minder alphastralen na behandeling van een antal keer elektrostimulatie, met wat googelen kwam ik uit op deze site (balancemind.nl)

  3. Ik snap eerlijk gezegd nog niet precies hoe hersenen werken, het verhaal hier helpt me ook niet zo veel. Ik weet wel dat hersenen ‘leren’, dus verbindingen maken tussen informatiestromen uit de buitenwereld en acties van- en informatiestromen uit- het lichaam. Volgens mij gebeurt dit doordat hersenen eerst heel veel verschillende verbindingen maken, en gedurende het leerproces stabiele informatielussen (=(bijvoorbeeld)informatie uit de omgeving>waarneming via zintuigen>brein>reactie van het lichaam>informatie naar de omgeving>verandering in de omgeving>veranderde informatie uit de omgeving>waarneming via zintuigen>brein…enz)(deze lussen heten ook wel ‘feedbackloops’ in goed nederlands) gaan versterken en instabiele informatielussen negeren. De precieze verschillende mechanismen hierachter ken ik niet, maar ik heb wel ongeveer zo’n idee (vooral iets met versterken van veel gebruikte verbindingen). Het is dus volgens mij ook onzin om het brein los te zien van z’n omgeving en het bijbehorende lichaam, omdat de informatielussen dan doorbroken worden en het brein niet meer goed zal functioneren (dus die leuke scifi-gedachte van een los denkend brein in een lab-omgeving (‘in een glazen potje’) kan volgens mij wel naar de prullenbak). Overigens is er wel meer aan de hand in het brein dan alleen hersengolven (=pulserende signalen over clusters van neuronen), ook verschillende chemicaliën in het bloed hebben nogal invloed). Maar goed, ik ben geen bioloog en ook geen A.I.-kenner, dus misschien zijn mijn ideeën hierover alleen maar leuk en grappig en verder niet van enige waarde. Maar ik wilde ze hier toch nog wel even kwijt.

Lit in reaksje efter

Dyn e-mailadres wurdt net publisearre. Ferplichte fjilden binne markearre mei *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.