NVNLP Congres – Over de 3e generatie NLP

Afgelopen zaterdag ben ik samen met Anne-Jean naar een congres geweest van de Nederlandse Vereniging van NLP (NVNLP). Voor ons beide was dit de eerste keer dat we een congres mee hebben gemaakt in ons vakgebied: NLP. De themavraag voor dit congres was: ‘Derde generatie NLP; hype of logische ontwikkeling’. Voor de lunch was er een betoog van drie verschillende sprekers, Lucas Derks, Bouke de Boer en Paul Liekens over het antwoord op deze vraag.  Na de middagpauze kon je kiezen uit drie verschillende workshops die hun eigen invulling gaven over de themavraag. De workshop NLP en Shamanisme (Paul Liekens), NLP en Systemisch Werk (Bouke de Boer) en NLP en de Law of Attraction (Tom de Kok).


Wij hebben beide de workshop van Paul Liekens, waar we ook de NLP Practitioners en de NLP Master-Practitioners hebben gedaan en de workshop van Tom de Kok. Beide workshops waren voor mij absoluut de moeite waard en belichaamden voor mij de ontwikkel richting die NLP op natuurlijke manier op gaat.

Nu kun je je natuurlijk afvragen of er überhaupt een eerste, tweede danwel derde generatie NLP definieerbaar is, Robert Dilts beargumenteerd hier het waarom wel, maar voor mij was die vraag minder relevant. Of later ik het beter zeggen. Voor mij is het niet meer dan logisch dat NLP een transformatie doorgaat, een evolutie. Deze evolutie is inherent aan het huidige tijdsbeeld waarin we in mijn beleving duidelijk merkbaar een paradigma verschuiving mee maken.

Ik erken dat NLP in haar ontstaan en groei te kenmerken valt in verschillende fases / generaties, maar voor mij ontstaat daardoor juist iets binnen de NLP vakbeweging wat juist vermeden zou moeten worden; namelijk de versplintering van iets wat een eenheid zou moeten zijn. Voor mij zou de NLP beweging in de vorm van de NVNLP bezig moeten zijn om inhoudelijk een specifiek bepaald kwaliteitsniveau na te streven onder al haar leden. Volgens mij gebeurt dit ook, maar ik zou de nadruk willen leggen op de eenheid onder de leden.

Misschien komt het ook omdat ik de eerste en tweede generatie niet zozeer mee heb gemaakt, dat ik het niet zo belangrijk vind om juist die typering te gebruiken. NLP is voor mij dermate krachtig met al haar hulpbronnen en heeft daarnaast nog zoveel in haar mars dat het voor mij meer dan logisch is om NLP met zowat alles te linken. Wanneer ik naar de trainingen (uitgezonderd de Introductie in NLP en NLP en Communicatie training) en coaching die ik geef kijk, kan ik niet anders zeggen dat ik alles wat ik overdraag met een beste saus NLP overgiet. Zonder het NLP te noemen. Misschien is dat wel de kracht van NLP…

2 reaksjes

Lit in reaksje efter

Dyn e-mailadres wurdt net publisearre. Ferplichte fjilden binne markearre mei *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.