Wat is NLP eigenlijk?

Neuro Linguïstisch Programmeren is in feite helemaal niets bijzonders. Net zoals een vliegtuig helemaal niets bijzonders is. Het ziet er uit als een machine op wielen. Het wordt pas heel bijzonder als je een vliegtuig leert besturen en er voor de eerste keer de lucht mee ingaat. Het schijnbaar onmogelijke wordt dan mogelijk .De zwaartekracht wordt overwonnen en jouw bijna immobiele lichaam verplaatst zich met een onvoorstelbare snelheid.

Dat is ook wat gebeurt met toepassing van NLP inzichten. Bijvoorbeeld: Stress;  Als je ontdekt hoe stress ontstaat in jouw systeem, als je ontdekt dat jij degene bent die de stress creëert, en als je er achter komt hoe jij dat precies doet, dan kun je ook andere keuzes leren maken.

Het eenvoudige basis principe is dat het onderbewustzijn verbindingen maakt tussen wat het waarneemt via de zintuigen zien (Visueel), horen (Auditief), voelen (Kinestisch), ruiken (Olfactorisch) en proeven (Gustatief).

Elke ervaring is opgebouwd uit zien (V), horen (A)  én voelen (K/O/G). Het merkwaardige aan deze opbouw is, dat wanneer een beeld, een geluid of een gevoel gedurende 21 seconden samen aanwezig zijn in je systeem er een verbinding ontstaat die altijd blijft bestaan als jij er niets aan verandert. Het interessante daaraan is dat de kwaliteit van jouw leven op dit moment afhangt van de soort verbindingen die jij op een bepaald moment ergens in je leven zelf hebt gemaakt.

Zo kan het zien van een zwarte onweerswolk in de verte bij de ene angst oproepen en bij de andere een gevoel van opwinding en blijde verwachting om prachtige bliksemschichten te zullen zien. De angst of de opwinding zijn dus duidelijk NIET veroorzaakt door de zwarte wolk. De emotie ontstaat door de verbinding die het zien en horen van de donder ooit heeft gemaakt. De ene heeft een verbinding gemaakt met een gevoel van angst, de andere met een gevoel van opwinding. Nog een stap verder is dat je het gevoel van opwinding (en dus ook van angst) kunt oproepen wanneer je maar wilt. Je hoeft je maar in te beelden of te herinneren dat je een zwarte wolk ziet of een donderslag hoort en het daarbij behorende gevoel komt binnen de 8 hartslagen naar boven. De ene krijgt het angstige gevoel, de andere ervaart de opwinding.

Met de kennis die je opdoet over hoe je eigen interne ervaringssysteem werkt, leer je beter met jezelf communiceren en daardoor ook met een ander. Je leert communiceren door op een andere manier te luisteren naar wat een ander te vertellen heeft en de feedback die je ontvangt in die communicatie weer te verwerken in je eigen communicatie.

Voorbeelden te over voor wat betreft miscommunicatie. NLP leert je te her- en erkennen dat we allemaal ons eigen wereldbeeld hebben. Ook al lijken ze veel op elkaar (in een werksituatie bijvoorbeeld), exact hetzelfde zullen ze nooit zijn. NLP leert je echter wél hoe je het beste kunt ‘intunen’ op iemand anders wereldbeeld.

Het gaat, denk ik, te ver op het hele dagschema te omschrijven en de soort oefeningen, voor nu zal dat vooral ook overkomen als jargon, maar de training ‘Introductie in NLP’ doen we met oefeningen die zo zijn opgezet dat je direct met de stof leert werken op een permanente manier. De oefeningen zijn overigens altijd meer meerdere mensen.

Aan het eind van de dag heb je een uitstekend inzicht in wat NLP is en wat het met je en wat voor je doet. Communiceren is aan het einde van de dag een veel logischer en inzichtelijker verhaal geworden waar je direct je voordeel mee doet. Je leert in te zien hoe het kan dat mensen over ogenschijnlijk hetzelfde onderwerp er totaal verschillende belevingen, visies en gedachten op na kunnen houden. En je leert in te zien hoe jij daar nu veel effectiever mee om kan gaan. Zakelijk en privé!

Een hoop tekst en het dekt de lading ook nog niet compleet, maar NLP is ook iets wat je eigenlijk moet ervaren om écht te begrijpen.
Delen van deze tekst zijn met toestemming overgenomen van Lia de Beer’s & Paul Liekens ankertje: NLP & Burnout

7 reaksjes

Lit in reaksje efter

Dyn e-mailadres wurdt net publisearre. Ferplichte fjilden binne markearre mei *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.