Welke hersenhelft is dominanter, links of rechts?

dansende vrouw die links en rechts draait

Welke hersenhelft is dominanter, je linker- of je rechterhersenhelft? Er zijn veel verschillende manieren om dit te testen maar wat hier nu volgt is een interessante versie.

Kijk naar het danseres op het plaatje. De meeste mensen zullen de dame op het plaatje hier tegen de klok in zien draaien. Een minderheid van de kijkers zal de vrouw mét de klok mee zien draaien.

Technisch gezien is de afbeelding een illusie.  Het is een platte afbeelding die onze hersenen driedimensionaal proberen te maken. Echter, blijkt waar je hersenen mee bezig te zijn invloed kan hebben op de draairichting, dus hoe je hersenen het plaatje driedimensionaal proberen te maken. dit wordt met name gestimuleerd door de schaduw.

Aangezien de meeste mensen rechtshandig zijn, zal bij de meeste mensen hun linker hersenhelft dominanter zijn. De besturing van onze handen gaat namelijk kruislings. Zoals je in het bericht waarin wij onze definitie van het brein.

Het leuke is dat hoe meer gedreven je er in raakt des te beter  je zelf kunt kiezen welke kant de danseres op draait. De mate waarin je gebruik maakt van de combinatie van je linker- en je rechterhersenhelft bepaalt hoe makkelijk je de draairichting kunt laten veranderen.

Deze afbeelding werd gemaakt door Nobuyuki Kayahara en is in volle glorie hier te bewonderen.

En, lukt het je? Laat je bevindingen achter in de reacties hieronder.

261 reaksjes

 1. Ik begrijp er niets van: ik keek ernaar en ze draaide inderdaad tegen de klok in, toen keek ik weg en ze draaide met de klok mee: het maakt niet uit of ik met één of 2 ogen kijk: en nu draait ze elke keer weer anders: Komt dat doordat ik linkshandig ben? ( of beter gezegt: ben ik linkshandig doordat mijn hersenhelften gedraaid zitten?

  1. Ik ben zelf ook linkshandig Mies, en voor mij maakt het uit met welk oog ik kijk welke richting ze opdraait. Als linkshandige zitten je hersenhelften overigens niet gedraaid!

   Als rechtshandige is je linkerhersenhelft dominant en als linkshandige is je rechterhersenhelf het meest dominant / actief is… met alle gevolgen van dien 😉

   1. Voor maakt het niet uit met welke oog ik kijk. ik kan dat wel besturen ma wat betekent dat, betekent dat dat ik mijn linker en rechter helft van mijn hersenen gebruikt ?Of komt dat door iets anders.

   2. Pfff….ik zit al een half uur te kijken als ik kan zie dat ze tegen de klok in danst. Ja hey niet zie hoor. Een linkshandige😄

  2. ik vind het raar, eerst zie ik haar met de klok mee draaien en nu alleen maar tegen de klok in…

   HOE KAN DAT!!!!!

   1. ik kan haar nu besturen. ik concentreer me heel erg op haar richting en laat haar omslaan.
    als je haar eerst kloksgewijs zag draaien, en daarna niet meer, betekent dat dus dat je andere hersenhelft dominant is. met wat oefening kan je haar, net als ik, besturen en laten omslaan

   2. bij jou zijn alle twee de hersenhelften evengoed ontwikkeld. Had ik ook en toen had ik het opgezocht op internet

  3. Ik zie haar eerst tegen de klok in draaien dan zomaar ineens gaat ze met de klok mee en dan weer tegengesteld. Ik weet van mezelf dat ik hoofdzakelijk rechts ben maar ook gedeeltelijk links. Zo kan ik alleen links tafeltennissen. Mijn bril schoonmaken een sinasappel pellen bijvoorberld. Een fles opendraaien. Ik kan ook links knippen. Maar meestal rechts. Kan ook links schrijven als moet. Zit raar in elkaar. Hoe kan dat nou?

   1. Er zijn altijd van die betweters die andere mensen terecht menen te wijzen, “Spellen kunt u niet, ba..
    Het zijn meestal de domste van de klas omdat ze het doel waarvoor `taal dient, over het hooooofd zien. Fijn dat jij volle zalen trekt Chris en dat doet de danseres van het plaatje ook.

  1. T meisje draait beide kanten , de eerste keer dat ik zak draaide ze 16 keer klok tegen en dan 36 keer met de klok de aantallen kunnen er een beetje naast liggen maar ze draait zowiezo 2 kanten uit 🙂

 2. Geinige test, vooral omdat ik met mijn handen rechts ben, de vrouw zag ik in eerste instantie met de klok mee draaien, en ik met sporten mijn linkerbeen als afzet gebruikte. Mijn hersenen hebben dus een verdeling, bovenlijf rechts, onderlijf links.
  ik kon de schakeling van de andere kant op draaien snel maken. leuk voorbeeld!

  1. Beste Rolf niemand is bovenlijf rechts en beneden lijf links (of andersom). Het heeft namelijk met je hersenen te maken en daar heb je er maar één van die het links of rechts zijn voor je hele lijf bepaalt.

   Dat je afzet-been links is terwijl je rechtshandig bent is juist logisch omdat als je rechts bent je linkerbeen vaak iets sterker is omdat je het als standbeen gebruikt (probeer er maar eens op te letten op welk been je het meest staat als je bijvoorbeeld bij een bushalte staat te wachten). Je linkerbeen is laat maar zeggen de domme kracht terwijl rechts qua coördinatie beter is.

   1. Je bent niet alleen rechts- of linkshandig, ook rechts- of linksvoetig/-orig én -ogig!
    Dit kan bij ieder mens weer anders zijn. Er zijn namelijk ook genoeg mensen die rechtshandig zijn, maar linksvoetig en dan weer b.v. rechts-orig.

 3. Leuk plaatje, maar de tekst is een beetje onduidelijk. “De meeste mensen zullen de dame op het plaatje hier rechts tegen de klok in zien draaien” >> moet dat niet links zijn??

  Volgens de tekst zien de meesten het dus tegen de klok in draaien en zijn de meesten rechtshandig – links dominant. Betekent dat dan dat als je hem tegen de klok in ziet draaien, je linker hemisfeer dominant is, zoals bij de meesten?

  Bij mij (ik ben rechtshandig) draait hij met de klok mee. Het lukt me ook niet om hem andersom te laten, best vervelend…
  Is er ergens meer informatie hierover te vinden?

    1. “Joeke-Remkus de Vries zegt:
     19 januari, 2009 om 01:13
     Wanneer de dame linksom draait is je rechterhersenhelft op dat moment het meest dominant..”

     Waarom? Omdat linksom draaien en dus linker hersenhelft dominant?

     Ik vind dat een beetje onwetenschappelijk, maar misschien was dat ook niet de bedoeling…

    2. Hallo,
     je zegt dat wanneer je de dame linksom ziet draaien je rechterhersenhelft het meest aktief is.
     Je zegt ook dat bij de meeste mensen de linkerhersenhelft het meest aktief is.
     Hoe kan dat?

  1. Volgens mij klopt de tekst inderdaad niet.
   “De meeste mensen zullen de dame op het plaatje hier tegen de klok in zien draaien.”
   Tegen de klok in betekent linksom.
   Vervolgens zegt de tekst:
   “Aangezien de meeste mensen rechtshandig zijn, zal bij de meeste mensen hun linker hersenhelft dominanter zijn”
   Conclusie: De meeste mensen zien de vrouw linksom draaien (tegen de klok in) en de meeste mensen hebben een dominantere linker hersenhelft. Hiermee suggereer je dat mensen met een dominante linker hersenhelft (de meerderheid) de vrouw linksom zien draaien (de meerderheid).
   Vervolgens zeg je in je comment naar Irene en Ivo:
   “Wanneer de dame linksom draait is je rechterhersenhelft op dat moment het meest dominant..”
   Dat klopt dus niet, je spreekt jezelf tegen. In het tekstje zou moeten staan: de meeste mensen zien de vrouw met de klok meedraaien (naar rechts toe). En als je de vrouw naar rechts ziet draaien (met de klok mee) dan is je linker hersenhelft dominanter (en dat is bij de meerderheid het geval en daarom ziet de meerderheid de vrouw naar rechts draaien met de klok mee).

 4. Als ik net muziek geluisterd heb dan draait met de klok mee maar in normale toestand tegen de klok in.
  En ik wil nog even op Irene reageren dat betekend dat je weinig of zelde je linkerbrein gebruikt dus je denkt weinig na maar je bent wel een echte gevoels mens.

  1. bij mij zie ik haar linksom gewoon en onderin in de weerspiegeling rechtsom. en dan verandert het weer…. raar… en ik ben rechtshandig… dus….

 5. Echt wel typisch!
  Ik ben rechtshandig en zag haar duidelijk met de klok mee draaien.
  Ik lees een stukje tekst, kijk weer, en ze draait tegen de klok in.
  Na even oefenen kan ik haar met een beetje concentratie de kant op laten draaien die ik wil.

 6. Ik ben rechtshandig, maar het danseresje bleef vrolijk met de klok mee draaien. Als ik mij NIET focus op het plaatje, maar er dus eigenlijk net naast kijk, merk ik dat: wanneer ik er rechts naast kijk het danseresje met de klok mee blijft dansen, wanneer ik er links naast kijk, zie ik het danseresje plotseling tegen de klok in draaien. Laat ik vervolgens mijn ogen weer naar het plaatje terug glijden, merk ik dat het moeite kost om de dame tegen de klok in te laten draaien (lukt wel overigens). Ze heeft dus de neiging om weer terug met de klok mee te gaan dansen…
  Leuke test!

 7. Sterker nog, ik heb de test nog eens gedaan en het blijkt dat naarmate ik verder naar links kijk, het dansresje helemaal niet meer rond gaat… Het zwaaiende been blijft dat aan de voorzijde van links naar rechts heen en weer zwaaien. Boeiend!

  Greetz

 8. Rechts handig -> linker hersenhelft is duidelijk dominanter.

  Door een beetje te gaan dromen “creatieve modus” draait het silhouet in de tegengestelde richting dan oorspronkelijk.

  Er ontbreeken wel een paar frames.. Alsinds één frame waarbij je haar op een bepaal moment naar beneden ziet stuike “vallen / schieten”.

 9. leuke test, even nog iets onduidelijk voor mij ik zie danseres alleen maar wat ik ook doe met klok mee draaien, en ik ben rechtshandig vreemd of heb ik het dan toch verkeerd begrepen ??

  1. alle variates zijn mogelijk. Je kunt rechtshandig zijn en de afbeelding alleen maar met de klok of alleen maar tegen de klok in zien draaien. Of linkshandig.. zelfde idee. Wat wel mogelijk is door te spelen met je aandacht, ofwel door op steeds verschillende manieren naar de afbeelding te kijken de afbeelding een andere kant op laten draaien.
   Kijk er maar eens net bij langs, gebruik één oog en dat soort dingen.. en bovenal: wees geduldig 🙂

 10. Het lukt vrij gemakkelijk om de vrouw elke kant op te laten draaien door je op het draaiende been te concentreren, en je voor te stellen, wanneer dat draaiende been zch voor het lichaam bevind. Als je constant denkt, dat het draaiende been zich voor het lichaam bevind, wisselt de draairichting constant, en draait de vrouw nog maar halve rondjes.

 11. Het lukt mij absoluut niet de dame naar links te laten draaien. Wat ik ook probeer!! Nou ben ik ook de hele dag creatief bezig, misschien heeft het daarmee te maken.
  Maar als ik heel goed kijk: het moment waarop de benen elkaar overlappen: de ene keer “raakt” de voet die is opgetilt het standbeen op een hogere plek dan de andere keer. Hebben jullie dat ook? En komt het misschien daardoor dat ik haar niet naar links kan laten draaien?

   1. Nog even voor alle duidelijkheid: met de klok mee, dat is naar rechts. En als je rechterhersenhelft domineert, draait de dame naar rechts, dus met de klok mee. En ik heb het al heel vaak geprobeerd, ook op verschillende dagen, maar ze blijft naar rechts draaien. Ik heb me er maar bij neergelegd, we zijn nou eenmaal allemaal verschillend.

   2. Bij mij draait ze naar rechts en ik kan haar ook niet naar links laten draaien, hoe hard ik het ook probeer. Op zich heel interessant, want ik ben én linkshandig en heb 4 jaar geleden hersenletsel opgelopen aan mijn linkerhersenhelft.
    Ik kan me herinneren dat ik deze test jaren geleden ook deed en toen lukte het me wel om haar alle kanten op te laten draaien. Feilloos. Nu kan ik persen, duwen, me inbeelden dat ze naar links gaat, maar ze draait echt naar rechts!

    Even uit het rijtje gepikt, maar hier heb ik sinds mijn hersenletsel ook nog steeds echt veel moeite mee, terwijl het me voorheen geen moeite koste:
    •logica
    •realiteit
    •namen van dingen
    •woorden en taal
    •heden en verleden
    •rekenen en wetenschap

    Wat mij betreft klopt dit onderzoekje dan ook als een bus!

    1. Tobias – 28 oktober 2010, 01:34
     Het antwoord om het om te draaien is als volgt:
     Kijk alleen naar het plaatje op het moment dat de vrouw haar been zo breed mogelijk( op het plaatje) uit laat steken. Dan zul je zien dat ze telkens terug draait. Na een paar keer hou je dat vast en kan je er naar blijven kijken terwijl het vrouwtje alsmaar heen en terug draait

 12. Het duurde effe, maar eens je het kan is het wel heel raar… Hoe het mij lukte:
  je kijkt naar de vrouw, druk effe met bijde handen op je 2 ogen, draai om de beurt 1 hand weg terwijl je direct met dit oog kijkt, druk terug je oog zacht dicht met je hand, en doe het zelfde met je ander oog, telkens ongv 2sec wachten… Dan draait ze opeenvolgend van links naar rechts,en telkens ook op het andere been…Hmmm, strange… succes

 13. Heeft het misschien iets te maken met de schaduw op de grond? Als je je concentreert op het totaalplaatje (danseres + schaduw), dan kun je niet anders concluderen dan dat ze met de klok mee draait. Als je je concentreert op alleen de danseres kun je haar weer linksom laten draaien.

 14. Het plaatje draait in eerste instantie met de klok mee. Ik ben analytisch ingesteld. Als ik even mijn gedachten concentreer op de tekst dan draait het plaatje tegen de klok in. Zo kan ik het beeld wisselen. Als kind had ik moeite met cijferen,vooral staartdelingen heb ik met moeite kunnen leren. Op latere leeftijd ben ik gaan werken met kabbalistiek, waardoor mijn cijferinzicht sterk verbeterd is. Ik schrijf veel. Ik lees dat schrijven beide hersenhelften activeert, klopt dit? Als ik schrijf dan beklijft leerstof bij mij beter dan wanneer ik lees. Ik maak daarom van de leerstof een Powerpoint Presentatie. Puntgewijs belangrijke zaken op een dia zetten voorkomt dat ik teksten te letterlijk overschrijf en daardoor het overzicht verlies.

  1. Schrijven is een inderdaad een actie die van beide hersenhelften enige inspanning vraagt. Je bent – al hoe beroerd je handschrift ook mag zijn – creatief bezig in combinatie met de gestructureerdheid van een taal.

   Overigens is het visueel maken wat jij doet met PowerPoint nog krachtiger en effectiever te maken wanneer je, in plaats van er een PowerPoint oefening, gaat Mindmappen.

 15. Ik krijg hem niet tegen de klok in ^^ ik kan hem echt alleen maar met de klok mee zien draaien..
  Maar ik ben rechtshandig en ik doe aan fitness met gewichten en hierbij is duidelijk dat mijn rechterkant zich bij alle spieren sneller ontwikkeld (wat vervelend is)!

 16. Verwarring alom en blijkbaar ben ik niet alleen.
  Voor mij is linksom draaien tegen de klok in (tegenwijzerszin) en rechts draaien kloksgewijs (wijzerszin).
  Bijgevolg is (zoals ik het begrijp) ‘rechts tegen de klok in draaien’ een contradictie in terminis.
  De dame zie ik enkel in wijzerszin draaien, wat ik ook probeer. Is mijn linker hersenhelft nu dominant of mijn rechter hersenhelft?
  Ik ben overwegend rechtshandig (niet volledig) maar mijn rechteroog is dominant (omdat mijn linkeroog slechts 1/10 ziet). Mocht mijn rechterhelft nu dominant zijn, zou dat dan kunnen verklaren waarom ik zo on-handig ben?
  Razend boeiend vind ik dit. Bedankt voor deze interessante poort naar kennis.

  1. hier rechts heeft betrekking op de locatie van de afbeelding en dat had inderdaad hier links moeten zijn. In een vorige versie van het design van deze website werden afbeeldingen automatisch aan de rechterkant getoond.. nu is dat anders 🙂

   Ik heb de tekst aangepast om verdere verwarring te voorkomen.

 17. Wat ik heel gek vindt is dat ik rechthandig ben en het plaatje met de klok mee zie draaien best opmerkelijk. Door naar het plaatje te blijven kijken en met mijn ogen te blijven knipperen kan ik het plaatje als het ware “dwingen” te andere kant op te kijken. Klopt het dat ik door het knipperen van mijn ogen bewust mijn andere hersenhelft in werking zet?

 18. Hallo!
  Ook ik kan het plaatje maar één kant op zien draaien, met de klok mee. Ben rechtshandig. Krijg net de uitslag van onderzoeken van mijn 6-jarige zoontje met problemen op school: presteert niet geweldig, met name met rekenen, en traag tempo. Kind is bovengemiddeld intelligent en verbaal heel sterk, maar linkshandig + rechtsbenig. Ze vermoeden dat de problemen daar zitten. Zou dat kunnen en kan ik daar ergens meer over lezen?

 19. Ik zag het plaatje in eerste instantie met de klok meedraaien. Ben rechtshandig. Maar al gauw zag ik het ook de andere kant opgaan en nu kan ik het heel makkelijk sturen, zelf zo dat de vrouw geeneens meer rond gaat. Ik kreeg het pas goed door toen ik erachterkwam dat ze bij rechtsdraaien haar rechterbeen omhoog heeft en bij links opdraaien haar linkerbeen omhoog. Met dat in mijn achterhoofd kan ik makkelijk wisselen van richting.

 20. Hah mooie oefening, een van de oefeningen die ook voor het verkrijgen van aurische zicht zeker bijdraagt aangezien beiden hersenhelften leren samenwerken. Vinger voor de ogen en mikken op je punt van de vinger, dan draait het plaatje om, hiertussen scherpstellen zorgt ervoor dat het weer de andere kant op draait.

 21. Geen problemen mee om zowel met de klok mee als tegen de klok in te kijken. Ik kan dat snel omschakelen. Schuilt denk ik in het feit dat ik links schrijf en rechts bijvoorbeeld gooi. Ik kan evenwel niet met links op een school- of whiteboard schrijven. Dat moet ik met rechts doen anders kan ik niet zien wat ik schrijf. Wonderwel gaat dat vlekkeloos. Waar ik in de loop der jaren ook ineens achterkwam is dat ik met rechts in spiegelbeeld kan schrijven. Zonder erbij na te hoeven denken en aan elkaar. Beetje bizar vind ik het zelf ook wel.
  Misschien draagt het er allemaal toe bij dat het plaatje zowel links als rechtsom door mij te bekijken is. Leuk testje.

  Paul

 22. hallo mij lukt het wel al moet ik zeggen met enige inspanning verschillende kanten te laten opdraaien.het eerste aanzien deed haar met de klok mee draaien.ik ben rechtshandig.mijn dochter is linkshandig en het lukt haar niet om de dame tegen de klok in te zien draaien. werkt dit als het principe van de boze en mooie dame plaatje die in psychologische testen word gebruikt?heeft hier je psychische gesteldheid van het moment van kijken invloed?

 23. Aaaargh… Bij mij blijft ze maar naar rechts draaien, terwijl ik net een aantal testjes deed (op het Internet) waarbij ik logisch moest nadenken… Ook deed ik nog een andere test waarbij ik kon zien welk deel van mijn hersenen ik voornamelijk gebruikte. Daaruit kwam: 46,7 % auditorial VS 53,3 % visual & 59,1 left VS 40.9 right!!!
  Ik krijg het gewoon niet voor elkaar om de vrouw naar links te laten draaien! Hoe zit dit nu, want ik maak hieruit op de de testen elkaar ‘tegenspreken’, haha!

  Groetjes, Anouk

  1. Bizar… Als ik de opsomming onder de afbeelding lees (en mij dus focus op de tekst eronder) draait de vrouw wel naar links. Focus ik mij vervolgens op de animatie, draait ze weer rechtsom (dit heb ik echter niet bij de tekst die naar het paatje, of daarboven staat.).
   U snapt; het blijft mij bezighouden, haha!

 24. Als ik in de opsomming betreffende functies van de hersenhelften kijk begrijp ik wel waarom de vrouw voor mij, rechtshandige, rechtsomdraait.

  Maar ik merk wel iets wonderlijks op in het perspectief van het plaatje: ik moet namelijk vaststellen dat dat toch absoluut een rechtsom draaiende vrouw laat zien. Kijk op welke hoogte de losse voet het staande been kruist: de ene keer onder de kuit, de andere keer er boven. Dat betekent dat we OP de cirkel (ellips in perspectief) kijken die de voet aflegt, en dus dat ze objectief rechtsom draait.
  (Het sprongetje speelt geen rol, dat is ongeveer half zo groot als voor-achter verschil.)
  Het plaatje is dus niet plat, en ik zou zeggen dat het des te veelzeggendder is als iemand haar tegen de klok in ziet draaien.

  Overigens kwam ik op deze site omdat ik informatie zoek over plaatsing van beeld naast tekst. Altijd tekst rechts? Waarom? Of zijn er redenen om tekst links te zetten, en met welk gevolg?

  1. in mijn vrije tijd produceer ik muziek m.b.v. de computer. daarvoor moet ik creatief zijn, alsmede een structuur aanbrengen. ik denk dat ik daarom kan kiezen welke kant de vrouw in het plaatje opdraait, omdat ik gewend ben aan de wisselwerking tussen hersenhelften. wat ik wel merk is dat als ik me niet concentreer, ze ALTIJD naar rechts draait. dat suggereert dat waarschijnlijk mijn rechter hersenhelft dominant is. terwijl ik er wel controle over heb wanneer ik me concentreer, grappig.

   1. Ik frustreerde me een beetje.
    Ik ben rechtshandig, en linksbenig en daarnaast hooggevoelig.
    Ik dacht, dit moet ik toch kunnen (vrouw draaide naar rechts).
    Ik denk, ik kijk er gewoon ondersteboven naar en daarna weer terug en haha, ineens gaat ze naar links.
    Nu blijft ze ineens naar links haha (ik ben niet meer ondersteboven).
    Echt gaaf dit.

 25. Is het iemand opgevallen dat als je haar rechts ziet draaien haar hoofd ook iets naar de rechter schouder gebogen is en bij links draaien naar de linker schouder? Ik probeer te snappen hoe dit kan.

 26. leuk zeg,
  bij mij gaat het zo makkelijk dat ik ervoor kan zorgen dat ze telkens maar een hoek van 20 graden ofzo draait. VOOR DE MENSEN DIE HET NIET LUKT: kijk dit filmpje en probeer het opnieuw

  1. Ze blijft met de klok meedraaien terwijl ik rechtshandig ben, maar na het filmpje zie ik ineens veel scherper. Ik vond dat mijn ogen achteruit gingen en ineens is het veel scherper!!!

 27. Heel bizar. Ik zag haar alleen maar met de klok meedraaien. Gelet op de reacties realiseer je je dat het schijnbaar toch kan ‘haar tegen de klok in zien draaien’. En warempel … na een tijdje het plaatje in z’n geheel proberen te zien, i.p.v. te kijken naar de details en houding van het vrouwensilhouet ging ze prompt linksom. Wat ik voor onmogelijk hield, kan dus echt. Vandaar mijn kreet ‘bizar’. Heeel apart. Leuk!!

 28. Nog ter aanvulling op mijn vorige bericht. Als je je focust op de linkerzijde van het plaatje kun je haar uiteindelijk tegen de klok in zien draaien. Het heeft even geduurd, maar heb de ‘truc’ van het kijken door (voor zover dat kan :)). Het gekke is dat als je haar met de klok mee ziet draaien, de vrouw op haar linkerbeen staat en als ze tegen de klok in gaat draaien ze plots op haar rechterbeen staat. Het vreemde is dat met de klok mee, je een silhouet van de voeten aan de voorkant ziet als je haar in het gezicht kijkt en als ze tegen de klok in draait zie je pas een silhouet van haar voet aan de voorkant als ze met de rug naar je toe staat. Blijf het apart vinden. Maar het is dus mogelijk om haar continu van richting te doen veranderen.

 29. Iemand heeft geschreven ‘onzin plaatje’. Niks geen onzin. Het is me nu gelukt om haar bij telkens te laten switchen, daarmee bedoel ik halve cirkels: bij kwart voor direct weer tegen de klok in en zodra ze bij kwart over is direct weer met de klok mee. Blijft me fascineren!!!!! Geweldig.

 30. Heel apart, bij mij draait hij voornamelijk rechtsom. Echter als ik boven of onder het plaatje kijk zie ik in mijn ooghoek dat het been rechtsom draait maar haar arm draait linksom…

  1. Mijn zoon en ik zijn allebei rechtshandig en zien haar allebei rechtsom met de klok mee draaien (van bovenaf gezien). Door te forceren (“dat been lijkt naar voren te gaan, maar gaat nu naar achteren, naar achteren, naar ACHTEREN”) kan ik haar laten flippen. Naarmate dat vaker lukte, kan ik haar langer geflipt houden, maar als ik even niet oplet gaat ze weer met de klok mee. In halve cirkels heen en weer lukt zo ook. Leuk ding!

 31. Echt zo apart! Het was me nooit gelukt om haar linksom te zien draaien. Ik probeerde het vanmiddag weer en het lukte me zelfs niet toen ik tussendoor een Wiskundestudieboek aan het lezen was. En dat terwijl ik ook nog eens rechtshandig ben!
  Maar toen ik een tijd naar haar keek, draaide ze opeens 1 keertje linksom! Om vervolgens weer echtsom te gaan draaien.
  Net probeerde ik he tweer en weer draaide ze alleen maar rechtsom. Tot ik naar de tekst naast het plaatje begon te kijken en vanuit mijn ooghoek het plaatje zag. Ik kon opeens ervoor zorgen dat het been de andere kant op ging draaien en toen draaide ze steeds linksom! Pas toen ik weer naar de tekst keek lukte het me om haar weer linksom te laten draaien.

  Dat is misschien ook een tip voor mensen wie het het niet lukt om haar een andere kant op te laten draaien. Kijk naar de tekst naast het plaatje en probeer zo de benen de andere kant op te laten draaien, zonder helemaal op het plaatje zelf gericht te zijn.

 32. het lukt me iedere keer niet haar tege de klok in te zien draaien :S
  terwijl mijn zusje en mijn vader eht bijde zien….
  maar ik ben rechts.
  de meeste dingen kloppen welk redelijk want ik kan echt niks wat met wiskunde te maken heeft.

 33. Mij lukt het.
  Ben links, aks je naar haar heupen kijkt en langzaam van links naar rechts of rechts naar links switcht lukt het.. I ieder geval mij wel.

  grt

 34. Is het niet gewoon zo dat het plaatje (de draaiende dame) gewoon de ene keer rechtsom draait en dan weer linksom, dat het niet aan je hersenhelft ligt welke kant de dame op draait, maar dat het plaatje zo gemaakt is.

  Ik kan het niet beter uitleggen, ik hoop dat jullie begrijpen wat ik bedoel te zeggen.

  Ik zie haar overigens beide richtingen in draaien. Ik heb deze webpagina 2 keer geopend en beide pagina’s tegelijk in mijn scherm gezet. Oftewel ik zag 2 draaiende dames tegelijk. Ze gingen beide een andere richting in!

  1. Eh.. nee 🙂 zo zit het niet. Het is echt 1 afbeelding die opgebouwd is uit 1 reeks van verschillende afbeeldingen. Beide dames naast elkaar zoals je beschrijft is een goede manier om zowel je linker- als je rechterhersenhelft aan te sturen.

 35. Dit is natuurlijk grote onzin. Het is een gif geanimeerd plaatje met een opbouw van beeld 1 naar beeld 34. Snelle hersenen zullen beginnen bij plaatje 1 en zo volgend. Draai je die volgorde om dan zal de vrouw de andere kant op draaien. Heeft niets te maken met links of rechts, alleen met of je langzaam of snel bent. Als je hier echt een test van wil maken moet je dezelfde vrouw, maar dan in omgekeerde volgorde naast de bestaande presenteren. Plaatje 12 t/m 18 bevat de informatie die de illusie zou kunnen wekken dat het de andere kant op draait. De draairichting is met de klok mee in de gif animatie, kwestie van plaatje voor plaatje bekijken. In het begin zag ik de dame heel even tegen de klok in draaien omdat simpel weg mijn animatie begon in de reeks 12 t/m 18. Na een hele cyclus was dat over en uit, mijn hersenen zeggen dan gewoon wat het begin en het einde is en dat is niet plaatje 12 t/m 18. De fout die namelijk in deze reeks is gemaakt is dat slechts een dame geheel zwart is en de rest slechts gedeeltelijk. Snelle hersenen zien dat, ook al zie je dat niet bewust. Ga eens al die dames eens van gelijke kleur maken zoals bij plaatje 1. Ik denk dat de test dan veel objectiever wordt. Succes met knutselen.

 36. Cool!!!

  In eerste instantie draaide ze rechts om, met de klok mee. En doen deed ik zoals Joeke-Remkus zei; beetje ontspannen er bij langs kijken en toen ging ze linksom draien. Het lukte me eerst niet eens om haar weer de andere kant op te laten draaien. Moest me eerst weer ontspannen.

  Nu kan ik haar links- en rechtsom bewegen zonder dat ze zich helemaal om haar as draait. Wat facinerend!

  Ik ben trouwens linkshandig

   1. het plaatje doet inderdaad veel, zoals van richting veranderen. Het is duidelijk zichtbaar aan haar been en aan haar arm.
    Als ze rechtsom draait (met de klok mee), heeft ze haar rechterarm gebogen en staat ze op haar linker been.
    Als ze linksom draait (tegen de klok in), heeft ze haar linkerarm gebogen en staat ze op haar rechter been.

    Als je op let zie je wanneer de vrouw precies vanaf haar zijkant zichtbaar is waardoor 1 arm niet meer zichtbaar is, en ook niet te zeggen is op welk been ze staat, deze allebei omgewisseld worden en dat ze de tegengestelde richting in gaat draaien.

 37. Ik zie het met de klok mee en ben linkshandig.
  Is dan mijn linker hersenhelft of mijn rechterhersenhelft dominanter?
  Uit het stukje naast het plaatje maak ik op dat het dan mijn rechter is.. maar aan een reactie van Joeke-Remus de Vries lijkt het dat het juist andersom is? Ik snap ‘t dus niet meer.

 38. Na even oefenen lukte het mij ook om de danseres beide kanten op te laten draaien. Opvallend is dat als ik geconcentreerd wiskunde huiswerk aan het maken ben, draait ze linksom. En wanneer ik ontspan, draait ze rechtsom. Het gemakkelijkst voor mij is dus om haar rechtsom te laten draaien, dus mijn rechterhersenhelft blijkt dominant te zijn.

 39. Dit is een leuke test. Ik dacht eerst dat het een grapje was en het plaatje standaard om de zoveel seconde van richting draaide, maar dat deed ik dus zelf. Ik zie de vrouw net zo vaak linksom als rechtsom draaien, maar kan het alleen omwisselen als ik naar de stand-voet kijk, dan volgt de rest vanzelf.

 40. Wat grappig, het lijkt wel een wispelurige dame!! Doch, mijn rechterhersenhelft is iets dominanter. Als je je concentreert op de kruising van haar dijen, dan kan je echt wel met haar voeten spelen en haar constant doen wisselen.

 41. Ik snap iets niet. Er staat: de meeste mensen zien haar linksom draaien. Dus rechterhersenhelft dominant. Maar de meeste mensen zijn rechtshandig. Daar is de linkerhersenhelft dominant.
  verwarring…………

 42. Als ik gewoon naar het plaatje kijk draait ze steeds rechtsom (met de klok mee), zodra ik erover na ga denken waarom gaat ze ineens de andere kant op. Toch lijkt mijn rechterhersenhelf iets dominanter? Ik moet er wel meer moeite voor doen om ze tegen de klok in te laten draaien dan met de klok mee.

 43. ik kan het helemaal manipuleren, welke kant ze op gaat en hoeveel naar rechts en hoeveel naar links, kan zelfs zorgen dat ze niet rondgaat ,alleen voor heen en weer, stukje naar rechts en dan weer stukje naar links. ik heb de regie, leuk

 44. Heel vaag!

  Als ik er gewoon naar kijk, gaat ze met de klok mee. Zodra ik de tekst ernaast begin te lezen zie ik ze in mijn ooghoeken de andere kant op gaan. Dat met die muziek heb ik ook ff uitgetest en idemdito… bij het ontspannen luisteren gaat ze gewoon weer met de klok mee, maar als ik er aandachtiger naar luister draait ze weer de andere kant op. Maar dat ligt waarschijnlijk ook aan de complexiteit van het nummer. Muzikaliteit komt dus niet alleen voort uit de rechterhelft, maar is een combinatie van patronen/orde in tijdsbesef. Waarom rechtsgeorienteerde dan toch muzikaler zijn is vast omdat je stukken van patronen en orde uit je hoofd kan leren en dan te plaatsen in het tijdsbesef dat je al bezit.

  Goh nu praat ik weer met de linker hersenpan. Ehh noemen ze dat nou mindmappen?

 45. Leuk, ik heb dit al vaak geprobeerd maar was gefocust op het staande been. Als je focust op de uitzwaaiende arm en je je met beide ogen of aan de linker zijde of aan de rechterzijde daarvan concentreert draait ze wanneer je maar wilt elke kant op. Is het mogelijk om zo snel te switchen van de linker- naar de rechterhersenhelft?

 46. Ik kan de danseres zonder enige concentratie naar beide kanten laten draaien!
  Raar dat je dat zo kan doen met je hersenen!

 47. ik zie het gewoon met de klok mee gaan, wat ik ook probeer het blijft zo. het rechterbeen draait met de klok mee, daar kan tog niks aan veranderen?

 48. Best frustrerend dit..

  Het lukt me niet de dame tegen de klok in te laten dansen.. Ze gaat alleen maar met de klok mee.

  Ik vraag me ook enorm af hoe het mogelijk is. In het filmpje zit toch een achterkant van een lichaam en het beeld draait met de klok mee. Hoe kan het dan ineens andersom zijn? Dan klopt het plaatje toch niet meer? Als jullie nog andere tips hebben dan direct naast het beeld kijken etc. hoor ik het graag, want ik wil dit natuurlijk graag kunnen!Helemaal als ik lees dat iemand het eerst wel kon en na hersenletsel niet meer. Ik heb voor zover ik het weet geen hersenletsel en kan het nu al niet.

 49. Ik schrijf met links en tennis met rechts en voetbal met links …
  Als ik naar het plaatje kijk draait de mevrouw met de klok mee …

  Ben ik links of rechts?

 50. Grappig, als ik mij concentreer dan kan ik door met mijn ogen te knipperen links en rechtsom dat poppetje zien dansen. In het begin dacht ik dat het plaatje gewoon steeds anders ging, maar dat blijkt dus niet zo te zijn, want het kan op commando. Grappig!

 51. Weet je wat kan helpen..
  Ga recht zitten voor je computerscherm en kijk naar de vrouw op het plaatje. Draait ze links of rechts om?
  Dan maak je met je rechter OF linker hand een “kwek gebaar” (al of je een handpop hebt die praat, zeg maar) en daar kijk je naar en daar concentreer je je even op. Dan kijk je naar het scherm en draait die troela de andere kant op. Niet gelukt? Probeer het dan eens met je andere hand.

  Bij mij hielp het, daarna lukt het zonder. Wie weet helpt het bij een ander ook.

 52. Ik heb de test ook geprobeerd. De dame blijft persistent met de klok mee draaien. Dat is wel grappig, want ik ben zowel rechts als links handig (met de muis), dat heb ik mezelf aangeleerd i.v.m. beginnende RSI klachten. Ik wissel dus vaak van kant, maar met het plaatje krijg ik het niet voor elkaar, behalve als ik 1 oog afdek en dan focus ruim buiten het plaatje. In mijn ooghoek zie ik de dame dan tegen de klok in draaien. Forceren lukt me niet… ook niet na 5 minuten intensief concentreren…

  Desondanks leuke test. Ga het morgen eens een dag rechts ‘muizen’ en dan kijken of ze de andere kant op draait.

 53. Nou misschien is het een geweldige test.
  Wat ik ook probeer. ene oog andere oog. diep concentreren. de dame blijft bij mij rechts omdraaien. af en toe stopt ze wel. maar draait daarna weer gewoon rechts om
  Waar ligt dat aan
  gr. harry

 54. Het is een feit dat zij met de klok meedraait.. het KAN gewoon niet dat zij tegen de klok indraait.. deze mensen zullen er snel achterkomen dat zij toch met de klok meedraait.

 55. Ik zag deze in één van de advertenties dus ging hem opzoeken en kwam hier.
  Ik zie hem beide kanten opgaan.
  Maakt niet uit met welk oog ik kijk.
  Kan haar rechtsom en linksom laten draaien, ook lukt het me om haar continu te laten wisselen.
  Grappig zo spelen met je gedachten.

 56. nou, ik kan haar alleen maar met de klok mee zien draaien….! en Ik ben rechtshandig….. hmmm….misschien zijn
  mijn hersenhelften…mixed up ..hahaha.

 57. Als je met je rechteroog dicht kijkt, dan kijk je alleen met het ook dat door de rechter hersenhelft wordt aangestuurd en andersom….toch? waarom kun je de danseres dan niet van richting laten veranderen door steeds één oog dicht te doen?

 58. Ik zie het plaatje alleen maar rechts draaien, de verklaring dat ik mijn beide hersenhelften gebruik klinkt aannemelijk. Ik weet niet of het draaien van de schaduw de illusie wekt dat ze de andere kant op draait. Ik kan haar in ieder geval niet de andere kant op laten draaien.

 59. tja denk gwn aan iets logisch dan heb ik dat ze linksom draait ben ik me aant concentreren dan draait ze opeens rechtsom kan haaar met 5 seconde almaar andere kant op laten draaien best wel grappig 😀

 60. Supervreemd. Eerst zag ik ze tegenwijzerzin draaien en kon ik met welke concentratie ook niets anders zien. Maar als ik mij focus vlak boven de animatie, dan draait ze plots wel wijzerzin.. En als ik met 1 oog kijk, dan wisselt ze constant, ze zwaait haar been dan alleen maar naar achter.

 61. Bij mij draait ze met de klok mee en hoe veel ik ook blijf proberen tegen de klok in draait ze nooit.
  Ik heb wel een creatief beroep en ben in mijn vrije tijd bezig met fotografie en muziek misschien heeft het daar iets mee te maken

 62. Als ik in eerste instantie naar het plaatje kijk zie ik duidelijk dat ze met de klok meedraait, dan kan ik echt niet andersom bedenken.

  Als ik echter me hand over de vrouw hou, en naar de weerspiegeling van het voetje kijk, en dan vervolgens me hand weg haal.

  Draai ze naar links :O

  Raar dit, nu zie ik ook echt niet meer hoe ze met de klok mee kan draaien :S

 63. Ik zie het danseresje beide kanten opdraaien moeiteloos.
  als je naar haar buik/het midden kijkt en beurtelings naar de rechterhand of linkerhand kijkt van de danseres dan swits je heel makkelijk heen en weer van een tegen de klok en met de klok meedraaien
  betekend dat dat mijn beiden hersenhelften gelijk ontwikkeld zijn?

 64. Het is jammer dat er een fout zit in het plaatje, waardoor de theorie van rechter- en linker hersenhelften alleen op gaat als je niet goed oplet. Dat is namelijk de schaduw. Die schaduw is onmogelijk als ze met de klok mee draait. Ik zag haar eerst tegen de klok in draaien, toen keek ik naar de schaduw en veranderde voor mij de draairichting.
  Of is dat nu juist de truc achter het plaatje? Als je de logica achter de schaduw opmerkt, heb je blijkbaar een actieve linker hersenhelft?

  1. Er zit geen foutje in het plaatje. Wat jij ziet is wat je hersenen vertalen en vervolgens jou vertellen wat je ziet. Indien je ze beide kanten op kan laten draaien betekent dit niet meer en niet minder dan dat je beide hersenhelften bewust of onbewust weet aan te sturen.

   1. Joeke-Remkus, kijk nog eens goed? Je ziet de schaduw van haar voet maar eens per volledige draai. Stel dat ze met de klok mee draait, zou het dan fysiek mogelijk zijn dat de schaduw van haar voet te zien is als de voet juist naar voren wijst, en dat die schaduw niet zichtbaar zou zijn als haar voet naar achteren wijst?
    Dan moet je me toch eens uitleggen waar de lichtbron hangt!

    Gezien de schaduw kan ze alleen maar tegen de klok in draaien.

     1. J-R, nu begin ik eigenlijk pas echt te twijfelen aan de zogenaamde wetenschappelijke onderbouwing van dit plaatje. Op 5-2-2009 schreef je: “de volledige uitleg – met wetenschappelijke onderbouwing gaat wat verder dan een paar alinea’s.” Ik vond het al vaag dat je er niet gewoon een bronvermelding bij had. Aan de andere kant is het een leuke post, en gaaf dat je ook na anderhalf jaar nog steeds reageert op bezoekers.
      Maar we zijn er nu toch samen over uit dat de schaduw in de tekening zo is getekend dat er maar één draairichting kan zijn. Ik had je eigenlijk een ontsnapping geboden, namelijk dat het al dan niet bewust herkennen van de logica achter die schaduw een teken is dat vooral je linker hersenhelft dominant is. Maar nu je met het verhaal komt dat alles nou eenmaal relatief is, raak je voor mij je geloofwaardigheid kwijt. Ik krijg eerder de indruk dat je zelf niet precies begrijpt hoe dat plaatje werkt, en óf het werkt.

     2. Het herkennen van logica, jouw schaduwverhaal, is een eigenschap die zich inderdaad in de linker hersenhelft afspeelt. Waarom dat bij de ene persoon meer gebeurd dan de ander gaat verder dan een paar alinea’s en ik voel persoonlijk niet de behoefte om dat helemaal uit te gaan schrijven.

      Wij zijn er niet samen over uit dat er maar één draairichting mogelijk is, nogmaals die hangt af van je perceptie en hoe je er naar kijkt. In principe is de afbeelding een optische illusie die beïnvloedbaar is door een specifiek deel van je hersenen te activeren. Hoe optische illusies werken gaat voorbij de bedoeling en intentie van dit bericht; die is namelijk enkel bedoeld om je bewust te maken dat er verschillende activiteiten in de beide hersenhelften afspelen én dat je daar invloed op hebt.

      Voor de goede orde, het is niet mijn bedoeling hier nog veel verder en dieper op te reageren. Ik hoop dat je daar begrip voor hebt.

      Groet,
      Joeke-Remkus

 65. Ik ben zowel links- als rechtshandig en doe sommige zaken met mijn linkerhand, andere zaken met mijn rechterhand. Schrijven doe ik met beide handen even vlot, afhankelijk van of mijn blad links of rechts ligt, schrijf ik links of rechts. Voetballen kan ik met beide voeten even goed (of slecht in mijn geval :-)). Ik kan ook heel moeilijk onmiddellijk het onderscheid tussen links of rechts aanduiden (heel lastig als ik instructies moet geven in de auto haha). Als ik naar de figuur kijk zonder knipperen, lijkt ze eerst een minuut in de tegenovergestelde richting te dansen en daarna een minuut in wijzerzin. De truc van een seconde mijn ogen neerslaan werkt ook perfect! Hoe kan ik nu weten of er een hersenhelft dominant is?

 66. Pff, ik word hier helemaal horendol van!
  Ik zag het plaatje in eerste instantie alleen maar rechtsom draaien wat ik ook deed. Totdat ik na het lezen van jullie teksten 1 oog dicht deed en toen floepte ze ineens de andere kant op! Toen ik met het andere ook ging kijken draaide ze in eerste instantie ook weer rechtsom totdat ze ineens weer linksom ging draaien! En nu ik weer met twee ogen kijk blijft ze links-om rechts-om links-om floepen, ik word er echt duizelig van!

 67. Woow, wat een uitdaging! Ik zie haar voornamelijk met de klok meedraaien, net als mijn vriend en mijn moeder. Heel soms gaat ze naar links, maar niet voor lang; Floeperdefloep….. Weer terug! Als ik haar dan eindelijk tegen de klok in krijg, ga ik denk ik te veel nadenken…. Zal dat er mee te maken hebben dat ze weer met de klok meedraait??? Anyone?

 68. Ik ben rechtshandig, maar ik zag het plaatje met de klok meedraaien.
  Na wat langer kijken kon ik de danseres beide kanten op zien draaien.

 69. Goed ik zie de ‘vrouw’ in de eerste plaats linksom draaien, maar rechtsom lukt ook vrij makkelijk. Het grappige is natuurlijk wel dat links en rechts relatieve begrippen zijn, dus afhankelijk van de waarnemer. Zou je je als waarnemer in gedachten onder een figuur plaatsen dat van bovenaf rechtsom draait, dan draait dat figuur van onderen gezien linksom. Maar dat terzijde natuurlijk, ik snap de conventies hier ook wel.

 70. Het lijkt sterk afhankelijk van wat ik op het moment aan het doen ben welke kant het plaatje op draait. Probeer maar eens naar het plaatje te kijken tussen verschillende soorten werkzaamheden.

  Wel grappig om zo te zien voor welke werkzaamheden welke hersenhelft actief wordt dus. Zou dit ook te maken hebben met je Myers-Briggs type, en daar aan gerelateerd, zouden persoonlijkheids types dus ook een voorkeur voor links of rechtshandig zijn hebben?

 71. Het antwoord om het om te draaien is als volgt:Eigenlijk gezichstbedrog:
  Kijk alleen naar het plaatje op het moment dat de vrouw haar been zo breed mogelijk( op het plaatje) uit laat steken. Dan zul je zien dat ze telkens terug draait. Na een paar keer hou je dat vast en kan je er naar blijven kijken terwijl het vrouwtje alsmaar heen en terug draait

 72. Zo’n anderhalf jaar geleden zag ik haar naar beide kanten draaien.
  Ruim een maand geleden, met al geruime tijd klachten in mijn hoofd, zag ik haar alleen naar rechts draaien.
  Na een behandeling van mijn hoofd/’hersenen’ gaat ze weer beide kanten op.
  Ik zie haar niet meer draaien. ze gaat heen en weer.
  Wat betekent dat.

 73. Ik controleer het zelf, als ik gefrustreerd wordt omdat het niet lukt gaat hij tegen de klok in

  dan zie ik dat het lukt dan gaat hij weer met de klok mee

 74. Hmm, ik zie die ballerina gewoon rechts draaien, hoe hard ik ook probeer dat mens naar links te zien gaan,, ze doet niets! zeg even tegen haar dat ze naar links moet,, volgens mij is dit niet goed 😛 heb geprobeert met mijn linker oog dicht te houden en dan forceren haar naar links te draaien, zelfde met mijn rechteroog, er gebeurde niets. is dat iets goeds of slechts, trouwens, mijn geheugen is heel slecht ik onthoudt bijna niets. ik heb zelfs soms iets dat ik 5 seconden geleden iets had gedaan, en 5 seconden later dat ik het alweer vergeten ben ( en ja ik weet dat veel mensen dat wel es hebben maar geloof me niet zovaak als ik ) klinkt misschien een beetje raar maar ik word er gek van, zou u mij misschien kunnen uitleggen waardoor dat komt? .
  Alvast bedankt.

 75. Als ik me concentreer op de tekst naast de dansende vrouw, dan zie ik de vrouw geen rondjes meer draaien.
  Ze blijft schommelen op haar benen, van links naar rechts, maar draait geen rondje. Soort van hinkelen…

  Hoe kan dat??

 76. Ik was heel verbaasd dat de danseres eerst de ene kant omdraaide en nadat ik even weggekeken had ineens andersom… maar na het lezen van je verhaal kan ik het inderdaad “sturen”. Wat merkwaardig! Misschien dat ik als muzikant sowieso beide hersenhelften tegelijk nodig heb? 🙂 Groetjes van Martine

 77. Ik kom hier nog maar weer eens terug kijken en nu valt het me pas op dat de reflectie/schaduw op het grondvlak alleen maar consistent kan zijn met een vrouwsfiguur dat linksom draait en niet met een figuur dat rechtsom draait. Kijk maar naar wanneer de schaduw onder de onderrand verdwijnt en wanneer hij er weer bovenuit steekt. Als het figuur rechtsom zou draaien zou het grondvlak niet meer horizontaal staan, maar onder een heel onnatuurlijke schuine hoek achter naar beneden. Mijn brein weigert deze versie als meest acceptabele te accepteren. Dus voor mij is het duidelijk linksom!

 78. Ik heb juist het idee dat het filmpje ook niet klopt, of tenminste, de silhouet gaan niet elke keer contant het zelfde. Ik heb het idee dat de houding veranderd de de snelheid

 79. Yeeeeh, zoals een rechtshandige betaamt, zag ik haar eerst constant met de klok meedraaien, en kon niet geloven dat iemand dat anders om kon zien. Tot ik ze ineens WEL tegen de klok in zag draaien, en kan het zelfs naar believen zelf regelen. Ben nu helemaal overtuigd!!!

 80. Leuk artikel , ik kijk me suf naar die dame maar zie haar echt allen met klok mee draaien . Je ik kijk net weer even draait ze een keer links om en dan meteen weer rechtsom, wat zegt dat nu ?

  Gr. Ingeborg

 81. Ik ben rechtshandig (maar zit tegen tweehandig aan) en ze draait voor mij altijd met de klok mee. Ik kan haar niet de andere kant op laten draaien. Het lukt alleen als ik niet recht naar het plaatje kijk.

  In de uitleg staat overigens niet welke hersenhelft overheerst als ze rechtsom draait, en welke als ze linksom draait. Ik neem aan dat als ze rechtsom draait, mijn rechter hersenhelft overheerst. Klopt dat?

 82. Deze test is onzin. Het heeft niets te maken met overheersende hersenhelften. Zie http://www.oogfonds.nl, waar staat:

  “Deze bekende illusie wordt op internet vaak verkeerd uitgelegd. Daarbij wordt gesteld, dat als mensen de danseres tegen de klok in zien dansen, ze hun linker hersenhelft meer gebruiken. Zien ze haar juist met de klok mee dansen, dan maken ze meer gebruik van hun rechter hersenhelft.

  De werkelijke verklaring is echter dat een silhouet op meerdere manieren te interpreteren is. Onze hersenen zijn zo ingericht, dat ze proberen alles in drie dimensies te zien, ook bij een plat twee dimensionaal beeld. Ze vullen daarom soms ontbrekende delen in om het perspectief kloppend te maken.

  Welke kant we de danseres op zien draaien, is dus afhankelijk van hoe onze hersenen het beeld omzetten. Door anders te kijken, kunnen we onze hersenen dwingen een andere invulling te geven en zien we de danseres de andere kant op draaien.”

 83. Leuk!
  Eerst bleef ze maar rechtsom draaien totdat ik me bleef concentreren op de schaduw van de voet en toen kwam er ineens een ommedraai.
  Nu is het zo dat ze dan een tijd linksom draait. Als ik wegkijk en terugkom draait ze nog steeds linksom.
  Als ik even moeite doe kan ik vrij makkelijk switchen.
  Dank je voor dit leuke experiment.
  Met groet

 84. Als ik naar de vrouw kijk draait ze met de klok mee maar zodra je op de schaduw focust en de vrouw zelf meer als bijzaak komt zie ik dr juist tegen de klok in draaien. Erg grappige illusie

 85. Hé, maar ik ben rechtshandig, maar alles wat ik kan (mijn eigenschappen; zoals dat mijn linkeroog dominerend is en dat ik helemaal niet goed ben in woorden en taal) wijzen erop dat ik links zou moeten zijn (volgens die theorie van de hersenhelften). Is dat niet vreemd?

 86. Scroll ik (op mijn smartphone) met mijn rechterhand naar het plaatje, dan danst ze linksom (tegen de klok in). Maar scroll ik met mijn linkerhand, dan draait ze rechtsom (met de klok mee).. Heel gaaf. Zonder de test te verklappen werkt het bij mijn andere man ook. ps. ben rechtshandig, maar mijn man is linkshandig. .

 87. Als ik zeg maar niks doe, dan gaat ze tegen de klok in en ik moet moeite doen om haar met de klok mee te laten draaien. Linkerhersenhelft is dus dominant.
  Dat vind ik jammer. Ik had gehoopt dat ze zonder moeite met de klok mee zou gaan.
  Kan ik trainingen doen, dat ik mijn rechterhersenhelft dominant maak?

 88. aaah lol.
  Nu heb ik links gehad, rechts (als in tegen klok in en met klok mee) en knipperlinksrechts, hoewel ik dat laatste nog erg lastig vind.

 89. Wat zegt het overigens als je linksbenig bent en rechtshandig?
  Hoewel dat van dat linksbenige is niet helemaal waar, ik kan ook redelijk wat met mijn rechterbeen (linker is wel beter en heeft meer kracht).

 90. Ze gaat vrijwel automatisch van klok mee/tegen(iedere keer als haar been bij een zijkant komt), als ik mijn hoofd schuin(naar beneden) naar links houdt.
  Hoofd gewoon recht, maakt dat ze met de klok mee gaat.

  Hoe zit dit?

 91. Leuke test, vandaag samen met een collega bekeken en mijn collega zag de danseres enkel naar rechts draaien. Ik kan de danseres beide kanten op laten draaien, zowel snel laten switchen van kant of haar eerst een paar rondjes laten draaien linksom en daarna een paar rondjes rechtsom.

 92. Ik ben linkshandig, maar heb als kind op school rechts moeten leren schrijven.
  In eerste instantie zag ik de vrouw met de klok meedraaien, maar het kost me weinig moeite haar tegen de klok in te zien draaien.

 93. tipje:
  als je met je ogen knippert op het moment dat de uitstekende voet uiterst rechts of links staat zul je de bewegingsrichting zien veranderen….

 94. Wat als ze stilstaat????
  De draairichting veranderd in mijn perceptie willekeurig, ik bedoel ik heb het niet onder controle, bij het switchen staat ze even stil, maar op een gegeven moment bleef ze echt wel een tiental seconden stilstaan.

 95. Hoe bizar….of misschien ook wel niet….links of rechts of beide. Ik probeer meer informatie te vinden om er achter te komen hoe ik het beste kan leren, onthouden en reproduceren, omdat ik een vak heb waarin ik nog steeds veel moet lezen en leren. Daarnaast ben ik benieuwd of ik een meer rechts dominante hersenhelft heb of links. Sinds kort ben ik er achter dat ik ADD heb. Als ik verschil over rechter en linker hersenhelft dominatie lees, pas ik iets meer in de het rijtje van rechts, echter ik ben wel bijv wel goed in exacte vakken en schrijf ook netjes en leesbaar en kon vroeger ook wel rijtjes stampen, daarnaast ben ik iemand die perfectionistisch is en van detail houdt. Ik verwachte dat ik de dame naar rechts zou zien draaien, maar niets was minder waar. De dame draaide linksom, en nog eens en nog eens. En vanavond keek ik weer: zag haar eerst naar links draaien en toen ik even weg keek en weer keek zag ik haar naar rechts draaien en dat blijft ze nu doen. Ik begrijp mijn eigen brein nu helemaal niet meer :-S

 96. Hoe komt het dan dat ze naar rechts draait haar rechter been en arm omhoog zijn en als ze naar links draait haar linker arm en been omhoog zijn?

 97. het plaatje veranderd dus wees niet gevreesd, ik zou niets geloven als je je zelf niet genoeg tijd gund om te zien!!

 98. Kijk onder het plaatje zelf maar zo dat je wel ergens boven je oog iets van zichtbaar door beweging blijft zien. Volg dan de ronddraaiende voet, de richting van die voet voelgen en dan pas naar de staande voet gaan via haar been naar haar heup en door naar staande been en voet. De staande voet zien zoals je zou verwachten te zien, ten opzichte van de richting van de draaiende voet…………HET WERKT!!! Echt bizar…..

 99. Die verwisseld om de seconde bij mij als ik even concentreer. Ik zou liever willen weten hoe ik één hersenhelft actief kan houden voor een aantal uren. Ik heb ergens gezien dat afhangende van uw dominante hersenhelft dat actief is ook een beïnvloeding heeft op dominantie van de ogen.

 100. Haha, het lukt me dan inderdaad de danseres van richting te laten veranderen. Je moet indien je een R ziet staan op het been echt denken dat dit het rechtste been is, dan draait de danseres plots de andere kant op.

 101. Mij lukt het vrij snel, al kost het wel enige concentratie om haar tegen de klok in te laten draaien. En ze schiet al gauw weer de andere kant op. Mijn linker helft is dus zeker dominanter. Echter, als ze tegen de klok in draait dan voel ik ook zeker een lichte drukpunt in mijn hoofd meer aan de bovenkant maar wel in het rechter gedeelte. Dus de focus om haar tegen de klok in te laten draaien voel ik dan ook echt als een kleine elektrische inpuls daar in het rechter gedeelte van mijn grijze massa. Best grappig!

  Gr Trea Aalders

 102. grappig! ik heb een lui oog en dacht dat als ik met mijn dominante oog keek het anders zou zijn dan met mijn luie oog. dat is dus niet zo. het danseresje kon ik laten wisselen van kant door niet te focussen maar te visualiseren dat ze de andere kant op draaide. en als ik dan keek was dat ook zo. stuur ik dan mijn verwachting?

 103. hoe ik er ook naar kijk, hoe dikwijls ik er ook naar kijk, ooit eerder al, nu vandaag, het meisje draait met de klok mee… altijd

 104. Een leuke truc om iemand op een dwaalspoor te brengen. Deze dame draait haar rondjes van links naar rechts of van rechts naar links in verschillende ‘draaitallen’ van ongeveer 10 tot 30 keer per kant. Het langste wat ik telde was 32 keer. Mijn linker hersendeel heeft ze geteld en mijn rechter deel keek naar haar welvingen 😉

 105. Ik zag ze eerst alleen maar met de klok meedraaien. Ik moest me uiteindelijk heel goed concentreren, om ze uiteindelijk ook tegen de klok in zien draaien…..

 106. Ik wordt hier kriegel van. Het ene moment gaat het linksom, ga ik een stukje tekst lezen dan kan het zomaar weer rechtsom zijn. Ga ik focussen of ik haar linksom kan laten draaien dan switched het na ca. 10 seconden. Hoe kan dat?

 107. Dit zegt wiki. De hele verklaring is dus onjuist!
  In popular psychology, the illusion has been incorrectly[6] identified as a personality test that supposedly reveals which hemisphere of the brain is dominant in the observer. Under this wrong interpretation, it has been popularly called the Right Brain–Left Brain test,[7] and was widely circulated on the Internet during late 2008 to early 2009.[8]

 108. We zullen niets rijker worden, als we ons zo simpel voor de gek laten houden. je kunt met het kijken naar zoiets niets bereiken. Jullie zijn allemaal oké, de plaatje draait een tijdje rechts en dan weer links, het enige wat je hoort te weten, is dat je niet elke site zomaar hoeft te vertrouwen. Vertrouw op je zelf en dan op je familie. (VOOR MEER GELUK)

 109. Ik dacht eigenlijk dat de danseres na zo’n beetje dertig tot vijf en dertig omwentelingen van richting veranderde en dat wij allen dus bij de neus genomen werden. Totdat ik las dat een aantal mensen slechts een draairichting kan waarnemen. Dus gebruik ik waarschijnlijk toch allebei de hersenhelften….

 110. Ik geloof hier niet in. Het plaatje wordt door het schermbeeld automatisch links en later rechts omgedraaid. En wij maar denken dat het door onze hersenen komt??? :-))) Jah, doei

 111. door permanent met mijn ogen te knipperen blijft het beeld stilstaan op het standbeen en draait het andere been niet meer rond maar slaat als een pendule heen en weer van rechts naar links. Volgens de theorie betekent dit dus dat ik permanent kan wisselen van standpunt, want het beeld draait niet meer maar staat stil, slechts 1 beel beweegt nog, dwz zwiept een beetje. Ik heb ditzelfde overigens met woorden, die hebben iets letterlijks en tegelijkertijd iets figuurlijks, ik vang ze in 1 stilstaand beeld, maar kom nooit een stap verder.

 112. Dit is zo ziek. ik ben zelf namelijk links, maar heb net geprobeerd om beide kanten te laten draaien. het is me gelukt en ik kan elk moment een kant op laten draaien. Vervolgens voel ik me beide hersenen branden. Willen jullie weten hoe je beide kanten op kunt draaien? kijk goed waar de schaduw een een wordt met het vrouw en elke keer dat ze een een worden moet je in je zelf zeggen, maar ook goed geconcentreerd ga links of rechts. Successss

 113. de ene keer staat de dame op haar rechterbeen de andere keer op haar linker,dus ligt gewoon aan het plaatje zelf niet aan je hersenen,op haar linkerbeen draait ze rechtsom op haar rechterbeen draait ze linksom,kijk maar goed duurt soms even!!!

 114. fake,dame wissled van been,rechtsom staat ze op linkernbeen,linksom op haar rechterbeen,niks met je hersenen te maken,kijk maar goed duurt soms even

 115. Ik ben gewoon rechtshandig (en voel mij daar goed bij) en zie de vrouw het grootste deel van de tijd toch echt met de klok mee draaien!
  Andersom lukt mij ook, maar mijn brein koos bij voorkeur toch met de klok mee.
  Dus leuk die vooroordelen, maar de werkelijkheid is altijd complexer. Wat mij betreft staan de visuele en ruimtelijke vermogens van de hersenen nog altijd niet gelijk aan rechts- of linkshandigheid!

 116. Ik keek meer naar de schaduw en toen zag ik dat het met de klokronddraaide, ik heb geprobeerd wat jullie zeiden en ik kan gewoon haar niet andersom draaien.

 117. Het duurde heel lang de danseres tegen de klok te laten indraaien. Zoveel mogelijk niets denken was de sleutel naar het keren van de richting heb ik ontdekt. Na een zestal rondjes gewoon weer met de klok mee. !

 118. Beurtelings zie ik de vrouw ( eerst ) rechtsom en ( daarna ) linksom draaien.
  Ik ben rechtshandig.
  Wat mij echter in verwarring brengt: 2 à 3 jaar geleden ontdekte een fysiotherapeute dat ik in telgang liep. Na heel veel inspanning lukt “gewoon ” lopen nu wel.
  Dan heb je toch een zeer sterke voorkeur ( meer dan de meeste mensen ) voor één hersenhelft? – en is de samenwerking tussen de beide hersenhelften juist niet optimaal.
  Hoe kan ik dan de vrouw zowel rechtsom als linksom zien draaien?

 119. Lol, je beweert dat de meeste linkshandige een dominante rechtenhersenhelft hebben. Hoe zit het met sommige rechtshandige die een dominante rechtenhersenhelft hebben? Ik ben zelf rechtshandig, maar de illusie van de schaduwdame gaat bij mij vaak met de klok mee. En mensen die mij leren kennen zeggen ook vaak dat ik creatief ben.

  1. Niet iedereen werkt op dezelfde manier. Zoals ik het beschrijf heb je een typisch profiel van linkshandingen en een typisch profiel voor rechtshandigen. Maar, je kunt ook a-typisch zijn. We hebben het dan over uitzonderingen.

Lit in reaksje efter

Dyn e-mailadres wurdt net publisearre. Ferplichte fjilden binne markearre mei *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.