NLP voor beginners: Ankeren

anker“Ik kan dit gevoel niet stoppen… diep van binnen” Deze woorden geven exact weer hoe het is om een zelfgemaakt anker te activeren.

Een anker is een her-innering aan je brein om bepaalde emoties, sensaties en gedachten te activeren, te produceren in iets wat we een ’staat’ noemen. Een staat van zijn. Of het nu concentratie, plezier, motivatie, een goed gevoel, vergeving, rust of elke van alle andere mogelijkheden van gevoel is. Een ’staat’, een combinatie van fysieke en emotionele keuzes.

Het concept van ankeren, het kunnen reproduceren van een bepaalde ’staat’, brengt een onvermijdelijke vraag met zich mee: zou je je staat van zijn moeten beheersen? Zijn emoties niet ‘echter’ wanneer ze spontaan gebeuren?

Het antwoord is eenvoudig: nee, dat zijn ze niet. Emoties gebeuren niet willekeurig en ‘vanzelf’. Ze bestaan om een reden; er zijn gebeurtenissen die ze veroorzaken. Je kent op dit moment al miljoenen, zoniet miljarden ankers, die bij je ‘geïnstalleerd’ zijn van kinds af aan.

Wat voor soort ankers zijn er en hoe herken je ze? Je hoeft je bestaande ankers helemaal niet te kennen of te herkennen. Je zou ze toch ook niet allemaal kunnen managen, misschien slechts 1%. Die ene procent die je wel zou willen managen zijn de soort ankers wanneer iets je stoort (en je daarbij een vervelend gevoel geven) en je dit zou willen ‘herprogrammeren’.

Stappenplan om nieuwe ankers te installeren

 1. Kies het gedrag Kies het specifieke gedrag of emotionele of fysieke ’staat’ die je zou willen ankeren en zou willen reproduceren. Maak vervolgens een keuze welk specifiek anker je wilt gebruiken. Dit kan van alles zijn, het enige wat belangrijk is dat het redelijk uniek moet zijn. Voorbeelden kunnen zijn duim en ringvinger bij elkaar brengen, in je linker oorlel knijpen, met je vuisten tegen elkaar aan botsen.. van alles dus.
 2. Stap in die staat Denk, fantaseer, herinner of doe alsof je je een bepaalde fysieke / emotionele staat herinnert. Het is het makkelijkst als je kunt terughalen welke gebeurtenis je aan het beleven was toen je je op die gewenste specifieke manier voelde.

  Doe je best om de meest intensieve ervaring te vinden. Als je bijvoorbeeld motivatie zoekt, denk dan aan de laatste keer dat je echt extreem gemotiveerd was om iets te doen. Zo gemotiveerd, dat je het gewoon moest doen!

 3. Calibratie Vind het calibratie punt, het hoogste punt van die sensatie, van dat gevoel. Het hoogste punt is dat punt waar je het gevoel maximaal ervaart en dat daarna alleen maar minder wordt. Het calibratie punt is dat punt waar je die specifieke staat door je hele lichaam voelt, volledig bewust.

  Je ademhaling kan op dit moment wat dieper worden of je ogen kunnen een bepaalde kant op kijken. Soms verandert je houding ook, corresponderend met de staat die je oproept. Dat is het calibratie punt, het moment in de tijd dat je wilt vasthouden en op verzoek wilt kunnen oproepen; ankeren.

 4. Ankeren Denk opnieuw aan die staat, stap er als het ware in op het calibratie punt en voel de gewenste staat door je hele lijf en gebruik daarvoor zoveel mogelijk zintuigen. Op het hoogste calibratie punt ga je je anker ankeren! Spreek het uit, pak vast, druk erop, creëer het!!

  Wat je anker ook is (een aanraking, een geluid een woord), stimuleer het op het calibratie punt. Voeg er extra dimensie aan toe door het op een bepaalde manier uit te spreken, een specifieke manier je vingers bij elkaar te brengen, oftewel voeg zoveel mogelijk extra details toe!

 5. Break State Stop. Beweeg je lichaam, draai je hoofd om. Wat is je geboortedatum ook al weer? Mooi, nu verder met het echte werk:

  Voer stap 4 opnieuw uit. Doe het deze keer sneller. Denk aan die staat en die herinnering die je er in brengt zodat je opnieuw kunt ankeren. Stimuleer het anker zo veel mogelijk. Stop de staat, stop het ankeren en focus je aandacht op iets compleets anders (de kleur van je sokken bijvoorbeeld), en doe stap 4 opnieuw alleen deze keer nog weer wat sneller.

 6. Herhalen Herhaal dit proces ongeveer 10 keer! Waarom? Je wilt zeker zijn dat je brein je anker zo goed mogelijk onthoud. Als je stap 5 zo vlot doet als je zou moeten duurt de oefening niet langer dan 5 minuten. Dus in 5 minuten kun je ervoor zorgen dat je de gewenste staat op elk moment de rest van je leven beschikbaar hebt. Stel je eens voor…
 7. Anker testen We zijn nog niet helemaal klaar. We moeten het anker nog testen.

  Ga even staan, kijk naar buiten en tel de wolken, oftewel ga iets volledig anders doen. Nu, activeer je anker. Als je nu de gewenste staat voelt dan heb je de oefening goed gedaan. Mocht dat niet zo zijn herhaal deze oefening vanaf stap 1 met nog meer inleving.

Een paar aanvullende tips

 • Kies om te beginnen een staat waar je bekend mee bent, emoties en fysieke staten die je hebt ervaren in het verleden. Deze zijn ook het meest eenvoudig om mee te oefenen. Hoe verder je raakt met deze oefening des te krachtigere staten kun je gebruiken.
 • Vermijd al bekende ankers. Kies ze zo uniek mogelijk. Je haar kammen, aan je neus zitten of een knipoog is niet uniek genoeg. Kies een actie of geluid wat je niet constant hoort. Een claxon lijkt me niet zo handig als je bijvoorbeeld veel in de stad rijdt.
 • Maak van ankeren een spel. Het hoeft allemaal niet zo serieus te zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook een anker creëeren om je gevoel van humor te vergroten.. bedenk het maar, het kan allemaal!
 • Ben je nieuwsgierig wat NLP nog meer voor je kan doen? Kijk dan eens bij onze training Introductie in NLP of NLP en Communicatie.

6 reaksjes

 1. Het thema ankeren wordt op deze website heel goed uitgelegd. Voor mij een goede ondersteuning om dit op basis van theorie goed te kunnen onthouden.

   1. Moet je voor alles wat je ankert een specifiek woord gebruiken of is steeds hetzelfde anker al genoeg?
    Ik bedoel voor elke emotie hetzelfde anker?

    Grt. Corry

 2. Erg nuttig artikel dat mij helpt de methode direct toe te passen tijdens mijn coaching, dank hiervoor! Ik schrijf zelf ook regelmatig artikelen, waarbij ik veel gebruik maak van visuele methodes.
  Veel succes met alles!

  Groeten, Nanco

Lit in reaksje efter

Dyn e-mailadres wurdt net publisearre. Ferplichte fjilden binne markearre mei *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.