Braintraining op 12 verschillende manieren

origamiDe ultieme braintraining die we aanbieden is onze cursus Braintraining, maar gelukkig is dat niet de enige vorm die er is. We hebben voor jullie een lijst samengesteld met een dozijn aan activiteiten om op alternatieve, leuke en inspirerende manieren aan braintraining te doen. De een is wat makkelijker uit te voeren dan de ander, maar zoek degene die bij jou past. In de volgende samengestelde lijst vind je allemaal verschillende activiteiten waarvan het belangrijk is om te weten dat:

 • het moeilijk hoort te zijn. Het is oh zo makkelijk om dit soort dingen lekker rustig aan te doen, maar dan noemen we het geen braintraining. Als het te gemakkelijk is, dan moet je iets anders uitzoeken.
 • tandje hoger. Het grootste effect bereik je door elke keer de moeilijkheidsgraad te verhogen. Af en toe zelfs de lat boven je natuurlijke grens leggen om daarna een stapje terug te doen en de verbetering op te merken. Dat maakt het verschil. Echt.
 • verandering van spijs doet eten. Kies oefeningen die werken met verschillende mentale functies of pak een aantal verschillende oefeningen tegelijkertijd op.
 • meten is weten. Vaak lastig, maar juist door zicht op de verbetering / verslechtering te houden kun je jezelf nog meer motiveren.
 • doe rustig aan. Een brein wat overloopt kan niets opnemen. Gebruik een tool als Mindmapping om je hoofd eerst leeg te maken.

Braintraining voorbeelden:

 • Leer een nieuwe taal. Het leren van een nieuwe taal vraagt veel van ons brein, maar levert ook enorm veel op. Verdiep je in een taal als onderdeel van de cultuur waar deze gesproken wordt. Dit hoeft overigens niet een gesproken taal te zijn, maar kan ook een programmeer taal als PHP of HTML zijn. Je kunt online zelfs verschillende sites vinden die je ondersteunen in het aanleren van een nieuwe taal.
 • Leer een instrument te bespelen. Een instrument leren spelen kan op veel verschillende manieren, zelfs online. In een artikel op lifehacker.com wordt uitbreid ingegaan hoe je dit zou kunnen aanpakken. Hoe je het ook doet, het spelen van een instrument – als je dat al niet eerder deed – zal je brein meer activeren. Instrumenten waarbij je linker hand iets anders moet doen dan je rechter (piano, gitaar, percussie) zijn sowieso favoriet omdat deze als extra de samenwerking tussen je linker- en rechterhersenhelft stimuleren. Als alternatief zou je ook kunnen gaan oefenen met Audacity om bestaande muziekclips te mixen en mashen.
 • Leer naar muziek te luisteren. Indien het spelen van een instrument geen optie is (maar ook als dat het wel is), verdiep je dan in het echt luisteren naar muziek. Leer het onderscheiden van de verschillende instrumenten, stijlen, ritmes en stromingen. Het echt luisteren naar muziek stimuleert je brein en wordt ook wel het Mozart Effect genoemd. Een goed begin is de gratis, maar Engelse cursus Sound Reasoning of online music appreciation ontwikkeld door de Universiteit van Rice.
 • Leer te dansen. Naar muziek luisteren is natuurlijk al een prachtig begin, maar als je daar de beweging van het lichaam aan toe kunt voegen, train je zowel je lichaam als je brein. Ook hier kun je online enorm veel informatie over vinden, maar je kunt natuurlijk ook gewoon naar je lokale muziekschool gaan.
 • Jongleren. Er zijn wetenschappelijke studies gedaan die demonstreren dat jongleren je brein meetbaar kan veranderen. Jongleren maakt gebruik van een aantal cognitieve functies waaronder oog-hand coördinatie, ruimtelijk inzicht en de coördinatie van je linker- en rechterhand en daardoor ook weer je linker- en rechterhersenhelft. Ook hier zijn weer diverse online bronnen voor zoals Juggling Is A Snapthe World Juggling Federation of gewoon weer op YouTube.
 • Sudoko / Kruiswoordpuzzels. Beide activiteiten staan er om bekend als goede brein oefeningen and rightly so. Beide spelletjessudoko vragen je brein om op verschillende manieren naar de problemen te kijken die ze aanbieden. Mijn favoriet is het maken van de Sudoko’s op mijn iPhone, maar je kunt ze natuurlijk ook combineren.
 • Leer Mediteren. Jezelf bekwamen in de kunst van mediteren op de gedisciplineerde en formele manier zoals de Boeddhisten dit doen, zonder dat daar overigens een religieuze insteek bij te pas hoeft te komen. Studies hebben aangetoond dat deze soort van meditatie je brein echt veranderd. In deze context is het hier eerder besproken Mindfulness ook een goede aanrader.
 • Verdiep je in de Origami. Het uitwerken, uitvogelen van de verschillende origami vergt veel verschillende breincapaciteiten tegelijkertijd. Het goed interpreteren van de opdrachten is op zich al een braintraining op zichzelf, maar het feitelijke vouwen in combinatie met het lezen van de instructies is een uitstekende braintraining. Om het aantal dode bomen te beperken is het natuurlijk goed te oefenen met alles wat je in je ‘oude papier doos’ kunt vinden. Gelukkig is ook hier weer heel veel instructiemateriaal online te vinden.
 • Verdiep je in nieuwe hobby’s. Of het nu om punniken, biljarten, golfen, astronomie, bloggen of het onderzoeken van mysteries gaat, elke keer dat je je inzet om nieuwe informatie tot je te nemen, beoefen je de kunst van braintrainen. Hobby’s zijn een perfecte ingang om je brein aan de slag te zetten. Elke keer dat je nieuwe informatie tot je neemt, in welke vorm dan ook, activeer je je brein om deze nieuwe kennis te verbinden met de bestaande kennis.
 • Gebruik de andere helft van je lichaam. De meeste mensen zijn of linkshandig of rechtshandig, slechts een klein deel van de bevolking is ambidexter. Door activiteiten met de andere helft van je lichaam te doen train je niet alleen je brein ‘anders’ naar dezelfde actie te kijken, maar ook je lichaam leert andere spieren te gebruiken. Doe bijvoorbeeld een dag eens consequent de deur met links open als je dat normaliter met rechts doet of gooi die prop papier eens met de andere hand in de prullenmand.
 • Prikkel je hersenen eindeloos. Er zijn zo ontzettend veel mogelijkheden om je hersenen te blijven prikkelen, maar de meest effectieve zijn zoveel mogelijk zintuigen te gebruiken bij alles wat je doet, te reizen naar andere landen, meer informatie lezen over interessante hobby’s en bovenal deel je kennis met anderen. De beste manier om informatie te beheersen is te zorgen dat je de informatie dermate goed beheerst dat je er anderen mee kunt helpen.
 • Relativeer met humor. Je brein is gek op humor. Humor zorgt ervoor dat je de informatie beter opneemt en daar bedien je je brein weer optimaal mee. Daarnaast is het gebruik van humor ook een enorm relativeringsmechanisme.

Nieuwsgierig naar meer?

Meer artikelen in deze strekking:

Mocht je nieuwsgierig geworden zijn naar meer braintraining kijk dan eens bij de volgende trainingen en workshops:

1 reakce

 1. Goede tips. Wat wij bij BrainGymmer voornamelijk proberen te stimuleren is dat mensen zich dagelijks actief opstellen, zowel fysiek als mentaal. Vaak is hierbij 10 minuten per dag al voldoende. Wat wij echter nog missen is brain training met behulp van games. Games ontwikkelen zich in razend tempo en zullen steeds een grotere rol gaan spelen in het alledaagse leven van de mens. Omdat het een interactieve medium is, ben je altijd ergens mee bezig. Onderzoek heeft aangetoond dat brain training games kunnen helpen je cognitieve vaardigheden zoals geheugen, concentratie en denkvermogen te verbeteren. Check https://www.braingymmer.com/nl/ voor voorbeelden van dergelijke trainingen.

  Uiteraard is een combinatie van meerdere manieren van brain training het beste!

Lit in reaksje efter

Dyn e-mailadres wurdt net publisearre. Ferplichte fjilden binne markearre mei *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.